Pratite nas na društvenim mrežama

Paths of Glory (Stanley Kubrick, 1957)

FILM

Paths of Glory (Stanley Kubrick, 1957)

Crno-bijeli film u 2018. godini, vjerojatno ćete prvo pomisliti na neki dosadan i spor film koji će gledati samo stariji ljudi i studenti filmske umjetnosti. No, ovaj film je daleko od toga, iako je snimljen davne 1957. godine. Rađen je po istoimenom romanu Humphreya Cobb-a napisanom 1935. godine, donosi nam pogled iza bojišta Prvog svjetskog rata gdje upoznajemo korumpirane generale vođene osobnim ciljevima, vojnike od kojih se očekuje da se bore do smrti bez imalo straha i neposlušnosti, idealistu koji zahtjevaj pravednost te sporedne pojedince koji događaje, koje bi prema današnjim stajalištima smatrali užasnima i nevjerojatnima, slijepo prihvaćaju jer su oni dio vojne prakse.

Iako je ovaj film veoma star, snimljen je vrlo kvalitetno, nije predugačak i radnja se vrlo lako prati, što naravno ne znači da ćete pohvatati sve sitne detalje kod prvog gledanja, to nikada nije slučaj u Kubrick-ovim filmovima. Ovaj film zahtjeva pažnju i određeni stupanj poznavanja povijesti. Naime, vrlo je lako neke događaje iz filma protumačiti krivo jednostavno zbog nepoznavanja tadašnje prakse ili zbog obične nepažnje. Naravno, sve ovo film čini dosta specifičnim i vjerujem da se neće svidjeti mnogima, ali za „odabranu“ publiku će biti odličan. Ovo Vas, dakako, ne bi trebalo odvratiti od gledanja.

U uvodu smo zaključili da se radi o ratnom filmu. Preciznije, radi se o Prvom svjetskom ratu te sukobu Francuza i Njemaca 1916. godine u bitci za ključnu njemačku poziciju zvanu Anthill. Znamo iz povijesti da su u Prvom svjetskom ratu umirali deseci tisuća vojnika da bi se vojska pomakla nekoliko metara ili zauzela jedan most, rov ili neku drugu poziciju. Pri tome je naravno, mnogo napada propadalo, a i oni pobjednički se nisu mogli tako nazvati zbog velikog broja žrtava i velikih materijalnih gubitaka. Ovakav način ratovanja ostavlja velike psiho-fizičke posljedice na preživjele vojnike, a upravo ovakvu sliku dobivamo u filmu. Ovo je samo jedna od koncentracijskih točaka ovog filma jer je u filmu velik naglasak na sve užase koji su se zbivali tijekom rata.

Uobičajeno je za Kubrick-a da velik naglask daje ljudskoj psihi, moralu, pravdi i karmi, a pogotovo karmi. To možemo vidjeti u njegovim drugim filmovima, kap što su A Clockwork Orange i Barry Lyndon. Upravo je karma ono što je će na kraju filma dočekati francuskog generala Paula Mireau-a ( George Macready ) kojeg upoznajemo na samom početku filma. On je general 701. pukovnije koja je dobila zadatak, od generala Georgea Broulard-a ( Adolphe Menjou )  da zauzme Anthill odmah sljedeći dan. Mireau odbija štiteći svoj ugled i svoje vojnike, ali kada mu George ponudi promaknuće i medalju, Mireau odmah postaje odviše motiviran. Tu motivaciju nastoji prenijeti svojim vojnicima posjećujući ih u rovovima na bojišnici, ali kao što možemo pretpostaviti, ne dijele njegov entuzijazam. General Mireau uspijeva nagovoriti pukovnika Dax-a ( Kirk Douglas ) da pošalje svoje ljude u napad, što također možemo pretpostaviti kako je prošlo, ne baš „najbolje“. Ovdje dolazimo do glavnog zapleta filma koji će rezultirati vojnim sudom i Dax-ovim briljantnim emocionalim govorom pred sucima. Nepravedna presuda će se kasnije ispraviti nekim drugim akcijama te na vrlo crn i ciničan način rasplesti, nakon čega ćete se zapitati je li išta od toga što se dogodilo uopće bilo potrebno.

Sam film završava na vrlo neobičan način kojeg naravno, neću otkriti u potpunosti. Praćenjem pukovnika Dax-a, dolazimo do prostorija za druženje i zabavu za vojnike u stožeru. Ondje vidimo vojnike kako gledaju na pozornicu i očekuju da ih ze zabavi. Plesom, pjesmom, trikovima, bilo čime. Ono što će ih tog dana zabavljati bit će posebna pjesma otpjevana od posebne osobe koja će im smekšati srca i bar na nekoliko minuta će za njih rat biti neka daleka misao. Ovakav kraj ne sjeda prirodno u tok filma i malo je reći da je neočekivan, ali osobno smatram da se nije mogao bolje izvesti.

Student, glazbenik i obožavatelj filmova.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH