Pratite nas na društvenim mrežama

Otkrivene tajne sa snimanja filma “The Shining”

FILM

Otkrivene tajne sa snimanja filma “The Shining”

Prije 40 godina premijerno je prikazan film “Isijavanje” (The Shining). Remek djelo Stanley Kubricka i danas važi za najstrašniji i najtripozniji horor film ikada snimljen.

Ovaj hit sa svojom creeepy muzikom, sablasnim klinkama blizakinjama, neizvjesnošću od koje vam se ježi koža, apsolutni je klasik svjetske kinematografije. Ako ima nekog ko još nije pogledao “The Shining”, priča prati porodicu Torrance, oca Jack (Jack Nicholson), majku Wendy (Shelley Duvall) i njihovog sina Danny (Danny Lloyd). Oni se sele u misteriozni izolovani hotel u divljini Kolorada. Jack koji je inače pisac suočen sa totalnom blokadom, odlazi tamo sa porodicom da nadgleda prazan hotel ali ispostavi se da se to zdanje bukvalno hrani strahovima Torrance porodice. I, polako svi počinju da lude i terorišu jedni druge.

“Isijavanje” je nastao po podjednako strašnoj knjizi Stephen Kinga, a produkcija filma je bila napeta kao i sam zaplet. Tajne sa snimanja i neke fascinantne činjenice sa seta također su obasute intrigama, baš kao što se i očekuje od jednog ovakvog horora!

Klinac iz filma više nikad nije glumio

Danny Lloyd koji igra sina je odmah nakom snimanja “Isijavanja” napustio glumu. Sada u svojim četrdesetim, radi kao profesor biologije.

Zanimljivo je da je zaštitni znak njegovog lika, kada odmahuje prstom, smislio sam. Kada Danny priča sa sa svojim izmišljenim prijateljem Tonijem koji je vizija duha, mali glumac je sam ubacio dio sa pomjeranjem prsta kao savršen dodatak na ono što stalno ponavlja – “Redrum.” U to vrijeme Danny je imao šest godina i nije ni znao o čemu se radi u cijelom filmu.

Jack Nicholson je jeo samo sendviče sa sirom

Da bi što bolje dočarao svoj lik Jack Nicholson je odlučio da na neki način i samog sebe muči kao što se muči njegov filmski Jack. Zato, tokom snimanja je jeo hranu koju ne može da podnese, sendviče sa sirom. Za ovu ulogu je dobio Oskara.

Glavna glumica je izgubila svu kosu tokom snimanja

Shelley Duvall igra majku u filmu i vjerovatno se najviše i propatila na snimanju jer ju je redatelj toliko kinjio i izolovao tokom snimanja ne bi li bila što uvjerljivija, da je nesretna glumica zaista mentalno popustila i uz to je izgubila su svoju kosu.

Stephen King je prezirao film

Film je nastao po istoimenoj knjizi Stivena Kinga, a pisac uopšte nije bio oduševljen kako je sve ispalo. Kako je otkrio, smatrao je da je filmska verzija previše hladna. Krivio je redatelja kako nije uspio da dočara bilo kakvu vezu među članovima porodice a način na kako je prikazana i tretirana Wendy nazvao je uvredom za sve žene.

Tri dana je snimana najčuvenija scena sa Jackom

Još jedano svjedočenje koliko je film dugo sniman i koliko je iscrpio sve, jeste vrijeme uloženo da se do savršenstva dovede najpoznatija scena iz “Isijavanja”. Kultni trenutak kada Jack razvali vrata na kupatilu jureći svoju ženu, i kada proviri iza njih, sniman je puna tri dana! Za to vrijeme, Nicholson je razvalio čak 60 vrata a poslije svakog pokušaja snimanja ekipa je morala da očisti sve, zamijeni vrata i da krenu ponovo.

Pri tome frazu “Here's Johnny” Nicholson je sam izmislio. I scena u kojoj Duvall zamahuje bejzbol palicom, u trenutku kada je njen lik već uveliko mentalno slomljen, snimana je 127 puta! U tom kadru ona se trudi da zaustavi svog poremećenog muža koji pokušava da je stigne na stepenicama.

Produkcija je trajala 250 dana

U vrijeme snimanja “Isijavanja” produkcija drugih filmova nije trajala toliko dugo ali je Stanley Kubrick bio temeljan i poznat kao perfekcionista. Zato, sve je trajalo 250 dana umjesto predviđenih 100. Film je sniman hronološkim redom što je inače rijetkost.

On je čak natjerao svoju sekretaricu da prekuca knjigu koju u filmu piše Džek i da otkuca 500 puta jednu istu rečenicu – “All work and no play makes Jack a dull boy.”

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH