Pratite nas na društvenim mrežama

Oskarovac Aleksandar Petrov otvara Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“

Kultura

Oskarovac Aleksandar Petrov otvara Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“

Jedanaesti Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“, koji organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti „Feniks art“, biće svečano otvoren u srijedu u 20 sati u Velikoj dvorani „Cinepleksa Palas“ u Banjaluci. Tradicionalnu manifestaciju otvorit će svjetski poznati ruski animator Aleksandar Petrov, dobitnik Oskara za film „Starac i more“ 1999. godine.

Njegovi najpoznatiji filmovi „Sirena“ i „Starac i more“ (prvi animirani film snimljen u IMAX formatu) biće prikazani na otvaranju Festivala. Učešće velikana svjetske animacije na Festivalu biće upotpunjeno i prezentacijom njegovog rada, uz razgovor sa publikom, te sa studentima animiranog filma, nakon čega će banjalučka publika biti u prilici da pogleda i retrospektivu njegovih filmova.

Svečanom otvaranju Festivala prethodiće izložba „Zagrebačka škola crtanog filma“, koja donosi orginalne crteže i folije 13 najznačajnijih autora ove, svjetski poznate, škole.

Postavka će biti otvorena u 18 sati u Kulturnom centru Banski dvor.

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2018” ove godine održava se istovremeno u Banjaluci i Trebinju, i to od 24. do 28. oktobra.

ŽIRI

I ove godine o festivalskim nagradama odlučivaće poznata imena. U žiriju Festivala animiranog filma biće Darko Masnec iz Hrvatske, Mina Cvetinović Pavkov iz Srbije i Mladen Miljanović iz Bosne i Hercegovine.

PROGRAM

Na konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2018“ pristiglo je 517 animiranih filmova iz 39 država svijeta.

Selekciona komisija Festivala odabrala je 48 animiranih filmova u glavni takmičarski program i 13 u dječiji. 42 filma koja nisu ušla u takmičarski program, biće prikazana u dva programa „Panorama“.

Na konkurs Festivala najviše je pristiglo filmova iz Francuske, Poljske, SAD, Rusije, Hrvatske i Španije.

Pored toga što će imati priliku da vide vrhunski presjek svjetskog animiranog filma, Festival posjetiocima nudi i raznovrsne prateće programe. Tokom trajanja Festivala, do 28. oktobra, publika će imati priliku da vidi presjek savremene animirane scene Republike Srpske, upozna se sa interesantnim gostima, pogleda nekoliko premijera, izložbu originalnih crteža legendarne „Zagrebačke škole animiranog filma“, ali i da uživa u promocijama i predavanjima.

Program „Slovačka animacija“ predstaviće animirane filmove nastale u periodu od 1995. do 2015. godine.

Program „EUROPEAN ANIMATION AWARDS (EAA)“, evropske nagrade za animaciju, koji dodjeljuje nagradu „Emil“, predstaviće najznačanije ovogodišnje evropske animirane filmove u kategorijama kratkometražnog animiranog filma i animiranih serija.

Program „Animirani film Republike Srpske“, koji priređuje Goran Dujaković, daje presjek produkcije animiranih filmova nastalih na prostoru Republike Srpske (ili su autori sa ovih područja), a koji su rađeni u poslednjih šest godina. Od 2014. godine, kada je pokrenut, smjer Animirani film na banjalučkoj Akademiji umjetnosti krupnim koracima napreduje i daje širok raspon – od studentskih vježbi, video spotova, do vrlo kompleksnih filmova koji predstavljaju kombinaciju različitih tehnika animacije ili prožimanje različitih filmskih vrsta.

„Zagreb film“ biće predstavljen sa programom koji priređuje Bajko Hromalić, izborom šezdesetak kratkih mini – filmova nastalih u zlatnom periodu Zagrebačke škole animiranog filma.

Kao popratni program, „Zagreb film“ po prvi put u Banjaluci na Festivalu izlaže orginalne crteže i folije 13 najznačajnijih autora svjetski poznate Zagrebačke škole crtanog filma.

Tako će banjalučka publika biti u prilici da vidi folije Dušana Vukotića iz filma „Surogat“, koji je dobio Oskara 1962. godine kao prvi animirani filma koji je dobio tu nagradu za kratki film izvan SAD.

Biće izloženi i crteži Zdenka Gašparevića iz „Satiemanija“, koji je proglašen za jedan od pet najznačajnijih animiranih filmova u istoriji. Banjalučka publika imaće priliku da vidi i crteže Zlatka Boureka, Borivoja Dovnikovića Borde, Nedeljka Dragića, Zlatka Grgića, Ante Zaninovića…

Izložba će biti postavljena u Kulturnom centru Banski dvor, a pratiće je bogato ilustrovani katalog.

BH PREMIJERA: “Isle of Dogs” Wes Andersona

Posebno iznenađenje organizatora Festivala je prikazivanje dugometražnog animiranog filma „Ostrvo pasa“, kultnog američkog reditelja Vesa Andersona, ovogodišnjeg dobitnika „Srebrenog medvjeda“ na 68. Berlinalu.

Ovaj film će prikazivanjem na Festivalu u Banjaluci imati svoju bosansko – hercegovačku premijeru.

„Ostrvo pasa” je animirana priča o Atariju Kobayashiju, dvanaestogodišnjem štićeniku korumpiranog gradonačelnika Kobayashija. Kada zbog odluke gradskog vijeća svi psi ljubimci Megasakija budu prognani na ogromno smetlište, Atari se sam u svojm minijaturnom avionu uputi na Ostrvo smeća u potrazi za svojim psom i tjelohraniteljem Spotsom. Tamo, uz pomoć čopora prijateljskih mješanaca, započinje epsko putovanje koje će odrediti sudbinu i budućnost cijele Prefekture.

Ovaj film biće prikazan na zatvaranju Festivala.

PROMOCIJE KNJIGA I STRIP IZDANJA

U okviru Festivala biće uprličeno i nekoliko promocija knjiga i strip izdanja.

Knjiga „Američki animirani film do 1941. godine“ profesora istorije filma sa zadarskog univerzitea Rajka Petkovića, predstavlja istorijski presjek razvoja američke animacije, od njenih početaka, uspostavljanja studijskog sistema, do velikog štrajka u diznijevim studijima. „Subverzivni animirani filmovi“ Srađana Radakovića, reditelja i profesora na Akademiji umjetnosti iz Novog Sada, predstavlja presjek malo poznate produkcije animiranog filma nastalog u porodukciji „Neoplanta film“ iz Novog Sada, nastalih u periodu 1969 – 1981. godine, u kojoj su stvoreni neki od najznačajnijih srpskih animiranih filmova u režiji Borislava Šajtinca („Nevesta“, 1971., „Nije ptica sve što leti“, 1970., „Iskušenje“, 1971…). Promocija ove knjige biće popraćena projekcijom šest animiranih filmova „Neoplanat filma“.

Promocije i projekcija filmova „Neoplanta filma“ biće održane u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovogodišnja strip produkcija udruženja „Deveta dimenzija“ biće predstavljena u okviru promocija ovogodišnjeg Festivala sa najnovjim strip albumima.

ANIMACIJA I VIDEO IGRICE

Član žirija Festivala Darko Masnec, koji je 2017. godine doktorirao sa temom „Zagrebačka škola crtanog filma – umjetničke i tržišne prakse u kontekstu videoigara“ održaće predavanje o jednom segmentu animacije koji je u ovom trenutku u trendu u svijetu – animacija i video igrice.

„ANIMACIKL“

Kao dio pratećih aktivnosti, ovogodišnji „Animacikl“ koji organizuje Akademija umjetnosti, smjer Animirani film, posljednjeg dana Festivala će na banjalučkim ulicama upriličiti projekciju filmova. Filmovi nastali na radionici koja okuplja studente animcije iz regionalnih država, koji će u tom periodu raditi u prostorijama Akademije umjetnosti, biće prikazani završene večeri, prije svečane dodjele nagrada.

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH