Pratite nas na društvenim mrežama

Objavljena je originalna muzika iz hit serije ‘Chernobyl’

Magazin

Objavljena je originalna muzika iz hit serije ‘Chernobyl’

Petodijelna mini-serija “Chernobyl” donosi potresnu priču o eksploziji ukrajinske nuklearne elektrane koja je 1986. godine potresla čitav svijet. Autor serije je Craig Mazin („Mamurluk 2“, „Scary Movie 3“), a u glavnim se ulogama pojavljuju Jared Harris („Mad Men“), Emily Watson („Breaking the Waves“) i Paul Ritter („Harry potter i Princ miješane krvi“). Craig Mazin je na seriji počeo raditi 2014. godine, prikupljajući informacije iz brojnih knjiga, izvještaja i razgovora sa stanovnicima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

HBO je trailer serije na svojem službenom YouTube kanalu objavio krajem marta, a do danas je pregledan više od 13 miliona puta.

Za seriju je napravljena i originalna muzika koju potpisuje islandska violončelistica Hildur Guðnadóttir.

Hildur Guðnadóttir islandska je skladateljica, violončelistica i pjevačica koja iza sebe ima respektabilno iskustvo u skladanju muzike za filmove („Joker”, „Strong Island”, „Mary Magdalene”). Njen prepoznatljiv skladateljski pečat očituje se u eksperimentalnom pristupu elektroničkoj muzici, a na popisu brojnih muzičara s kojima je surađivala našli su se hvaljeni skandinavski muzičari The Knife („Heartbeats“) i Fever Ray („Keep The Streets Empty For Me”) te Grammyjem nagrađen japanski skladatelj Ryuichi Sakamoto („Posljednji kineski car“).

Diskografija inovativne Islanđanke sastoji se od hvaljenih albuma „Mount“, „Without Sinking“, „Leyfðu Ljósinu” i „Saman”, a veliko je priznanje dobila i nizom nominacija za cijenjenu nagradu Icelandic Music Awards.

“Chernobyl” (Music from the Original TV series) – popis pjesama:

The Door
Bridge Of Death
Turbine Hall
Vichnaya Pamyat
Pump Room
Clean Up
Dealing With Destruction
Waiting For The Engineer
Gallery
12 Hourse Before
Corridors
Li ður
Evacuation

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH