Pratite nas na društvenim mrežama

Novo istraživanje pokazuje da slušanje albuma može poboljšati vaše duševno blagostanje

FOTO: Alice Moore

Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazuje da slušanje albuma može poboljšati vaše duševno blagostanje

Novo istraživanje otkrilo je da slušanje glazbe može potaknuti mentalno blagostanje, a oni koji su sudjelovali u anketi se slažu da je slušanje njihovih omiljenih albuma izvor ugode.

Studiju u Velikoj Britaniji provela je Entertainment Retailers Association, a podaci se temelje na istraživanju na ukupno 2019 odrasle osobe koje je provelo istraživanje Fly Research u kolovozu ove godine.

Na pitanje je li im slušanje albuma pomoglo da se opuste, 82,9% se složilo, dok je 76,4% odgovorilo pozitivno na pitanje je li im slušanje albuma učinilo da im je bolje ako se osjećaju slabo.

Na pitanje je li slušanje njihovih omiljenih albuma izvor utjehe, 74,3% odgovorilo je pozitivno, dok je 64,7% odgovorilo da su slušali svoju najdražu glazbu ako im treba dizanje u njihovom raspoloženju.

Autorica i akademik dr. Julia Jones kaže: „Znali smo o znanstvenim dokazima o pozitivnim utjecajima glazbe na mozak i tijelo već desetljećima. Također znamo da je ‘uzimanje vremena za sebe’ iz naših užurbanih rasporeda ključno za održavanje duševne dobrobiti. Dakle, glazbeni album nudi savršen recept za isporuku koktela neurokemijskih i fizioloških blagodati, istovremeno osiguravajući da uživamo u svojevrsnom produženom odmoru. To je iskustvo s ugrađenim štopericom, tako da nema potrebe za gledanjem na sat. Jednostavno se možemo odmarati i uživati ​​u efektu glazbe. ”

Jones dodaje: “Album je posebno učinkovita intervencija noću kad se približavamo spavanju. Spavanje je identificirano kao apsolutno kritični faktor dobrobiti i slušanje opuštajućeg albuma sporijeg tempa može nam pomoći u ulasku u stanje mirovanja i povećati vjerojatnost solidnih osam sati odmora i oporavka. Samo iz tog razloga, svi bismo trebali isključiti televizor i svaku večer slušati album prije spavanja.”

Generalni direktor ERA Kim Bayley kaže: “Ono što je upečatljivo u ovom istraživanju jest da je to moćan podsjetnik da i slušanje albuma može imati i psihološku korist. Mi obično slušamo glazbu isključivo kao zabavu, ali u vrijeme kada postoje stvarne zabrinutosti zbog razine stresa i mentalnog zdravlja, ovo istraživanje pokazuje da se britanski obožavatelji glazbe učinkovito samo-liječe svojim omiljenim albumima.”

Zaključak je da se glazbeni obožavatelji mogu baviti onim što im umjetnik govori. Kao što sugerira anketa, to može pružiti osjećaj empatije i emocionalne povezanosti koji mogu potaknuti promišljenost i dobrobit.

Izvor: ravnododna.com

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Zanimljivosti

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH