Pratite nas na društvenim mrežama

Novi naslovi na Knjiga.ba u ‘mjesecu knjige’

FOTO: Ugur Akdemir/Unsplash

Kultura

Novi naslovi na Knjiga.ba u ‘mjesecu knjige’

Najveća online knjižara u Bosni i Hercegovini na adresi Knjiga.ba donosi nove naslove u “mjesecu knjige”.

Izdavač knjige “Sanska posla” autora Amira Talića, Zlatana Čekića, Fikreta Kurtovića i Semira Hasića je knjižara “Kalem”, a radi se o djelu koje sadrži poeziju i prozu. Svu četvericu autora zajedno veže to što se prozom i stihovima bave Sanskim Mostom, njegovom historijom, ljudima i događajima.

Kako je istaknuto tokom promocije, knjiga nije niti historija niti fikcija, nego je popis onoga što još uvijek postoji kao inventar jedne posve subjektivne historije voljenog grada. Moglo bi se kazati da je to, ustvari, svojevrsni porodični album Sanskog Mosta.

Knjiga “Vrisak do neba” Hazete Hamzić-Salihović govori o ratu u Bosni i Hercegovini. Autorica kaže da je to knjiga o potrazi za identitetom. Glavni lik nakon 22 godine odlazi u potragu za biološkom majkom.

– Uz to ja pratim još dva lika. Jedno je nastalo kao plod silovanja Bošnjakinje, a drugo dijete nesvjesno također traži svoje roditelje – istaknula je autorica.

“Molitva moru” naziv je knjige Khaleda Hosseinija koja je inspirisana tragičnom sudbinom Alana Kurdija, trogodišnjeg sirijskog izbjeglice, koji se u septembru 2015. utopio u Sredozemnom moru pokušavajući da se domogne sigurnosti Evrope.

Na mjesečinom obasjanoj plaži otac drži usnulog sina u naručju dok čekaju svanuće i dolazak broda. Priča svom sinu o dugom letu njegovog djetinjstva, sjeća se kuće svog oca u Siriji, njihanja maslina na vetru, meketanja majčinih koza, zveketa lonaca i šerpi. Sjeća se i živahnog grada Homsa, prepunih ulica, džamije i velike pijace iz vremena prije nego što je nebo počelo da bljuje bombe, prije nego što su morali da pobjegnu, saopćeno je iz Knjiga.ba.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH