Pratite nas na društvenim mrežama

Nick Cave o trenutnom položaju rock muzike

Magazin

Nick Cave o trenutnom položaju rock muzike

Na svom sajtu The Red Hand Files na kojem odgovara na pitanja slušalaca, Nick Cave je u odgovoru na posljednje pitanje izrazio svoje mišljenje o trenutnom položaju rock muzike.

“Rock muzika se teturala i podrhtavala putujući kroz svoju raznoliku i burnu historiju i nekako je uspjela da preživi. U prirodi rokenrola je da se mijenja i transformiše – da umre kako bi mogla ponovo da živi”, započeo je Cave svoj odgovor fanu.

Rekavši da smatra da rock muzika “više nema snage da vodi velike bitke koje je oduvijek vodila”, osvrnuo se na novu “veliku ideju o moralizmu” i njen uticaj na rokenrol.

“Mislim da bi novi moralni fanatizam koji se spušta na našu kulturu zapravo mogao da bude dobra stvar. Možda je baš to ono što je rokenrolu trenutno potrebno. Čini se da savremena rock muzika više nema hrabrosti da se takmiči sa ovim neprijateljima mašte, neprijateljima umjetnosti – i u ovom trenutnom obliku rock muzika vjerovatno nije vrijedna čuvanja.”

Cave je rekao i to da je upravo mašta ta koja se bavi onim što je zabranjeno, te da su i mnogi rock muzičari vodili burne živote. “Idite do svoje kolekcije ploča i u glavi izbrišite sve umjetnike koji su vodili sumnjive živote i vidite koliko njih će ostati. Umjetnik je taj koji će preći prihvaćene društvene granice i vratiti ideje koje će baciti novu svjetlost na ono što znači živjeti.”

Za kraj, Nick je rekao da vjeruje da “rock muzika vjerovatno mora da umre na neko vrijeme kako bi nešto snažno i subverzivno i zaista monumentalno moglo da se izdigne iz toga”.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Magazin

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH