Pratite nas na društvenim mrežama

Nedjeljna preporuka za čitanje

Kultura

Nedjeljna preporuka za čitanje

Škole i fakulteti su privremeno zatvoreni zbog koronavirusa. Mnogi su se odlučili na kućnu izolaciju, a nedjeljna je svakako dan kada se svi volimo posvetiti sebi i svojim bližnjima. Mi vam preporučujemo da ovu nedjelju umjesto zabrinutosti oko trenutne situacije, uzmete neku finu knjigu i u svom domu stvorite jedan magičan svijet, bez panike, bez pretjerane zabrinutosti i negativnih informacija koje se nalaze na svakom ćošku.

U nastavku pročitajte našu ovonedjeljnu preporuku.

Čovjek po imenu Uve – Fredrik Bakman

“Kada voliš nekog, to je kao kada se useljavaš u kuću, imala je običaj Sonja da kaže. U početku se zaljubiš u sve ono novo, svakog jutra se iščuđavaš što pripada tebi, kao da se plašiš da će neko odjednom uletjeti na vrata i saopštiti da je došlo do krupne greške i da nije predviđeno da živiš na tako lijepom mestu. Ali kako godine prolaze, fasada se kruni, drvo puca tu i tamo, i počinješ da voliš kuću ne toliko zbog svega onog što je čini savršenom nego zbog svega onog drugog.”

Uve svakog jutra ide u obilazak svog naselja. Provjerava da li je sve na svom mjestu, da li su automobili propisno parkirani, smeće razvrstano po različitim kategorijama za reciklažu.

Usput obavezno nabaci svoju uzrečicu: Idioti! Urla na bilo koji automobil koji prolazi ulicom ispred kuća, zato što je to zabranjeno. Svađa se sa prodavcima u vezi kupona koje bi on da iskoristi na način koji mu odgovara. I da, očajnički pokušava da uradi nešto što mu prokleti idioti iz komšiluka ne dozvoljavaju.

Njegov život se mijenja kad se u komšiluk doseljava nova porodica, na čelu sa nesposobnjakovićem i njegovom trudnom ženom iranskog porekla (koja i nije tako nesposobna, kako je Uve mogao da primjeti). Uz sve to, upoznaje i njihove dvije djevojčice koje mu nisu u početku baš pretjerano simpatične. Gotovo u isto vrijeme, oko njegove kuće se mota i dosadna, čupava mačka koje Uve ne može da se otarasi.

Uve po svaku cijenu želi da izvrši samoubistvo. A kada neko želi da umre i život posveti upravo tom ciju, a svaki gest je priprema za kraj besmisla u kome živi, kako promjeniti odluku? Sigurno ne suzama, floskulom da je život divan i da ima razloga za novi dan.

Čovjek koji je život posvetio redu i čuvanju poretka, makar on bio i pogrešan, može da se okrene još jednom samo da bi sredio ono što drugi oko njega zabrljaju. Najšarmantiji haos oko sebe šire djeca, zaljubljeni i oni koji svoj svijet grade ne oko sebe nego u sebi, baš kao i on, Uve.

Isti oni susjedi koji ga neprestano sprečavaju da umre, sa druge strane ga komotno guraju do same ivice ludila i samoubistva.

Kada zagrebemo ovu hladnu površinu, otkriva se postepeno kockica po kockica mozaika. Upoznajemo čitav njegov život, porodične vrijednosti, ljubav, bivše prijatelje i razlog zašto su bivši.

Otkrivamo kako je morao da se bori sam za sve što je stekao, kako je mnogo puta u životu gubio, ali i volio samo jednom i jednu, Sonju. Ko god je poznavao njih dvoje, umio je da opiše kako su oni dan i noć. Uveu nije smetalo sto je on noć, znao je da je Sonja najsvjetliji dan koji se može zamisliti.

Obožavao je način na koji se smije, kako je drugi ljudi vole, čak iako on druge ljude nije volio. Obožavao je da je gleda dok čita, iako je knjige prezirao i o njih se samo saplitao. Njegovo gunđanje na kupovinu gomile knjiga na španskom, koji Sonja nije govorila, završeno je jednom rječju: Naučiću. I tu je bio kraj.

Sonja je sve činila manje stranim, pripadao je njoj i samim tim bio dio ovoga svijeta.

Naklonost ovakvog čovjeka je nemoguće zaslužiti, osim kada u njegov život uđe već gore pomenuta komšinica Parvani, žena nemirnog duha čiji optimizam ne može ništa da slomi, pa ni Uveova osobenost. Kroz čitav roman, gradi se posebna veza između ova dva lika, koja svojom dubinom i složenošću postaje pandan njegovoj vezi sa Sonjom, i Uveu postepeno vraća razlog da ipak odloži svoj odlazak.

Treba pomenuti i zanimljiv odnos između Uvea i njegovog nekadašnjeg prijatelja, Runea. Obojica specifični, svako na svoj način, izgradili su stubove prijateljstva još u ranoj mladosti, a spojila ih je ljubav prema redu i miru i bezuslovnom poštovanju pravila.

Međutim, kada Runea izglasaju za novog predsjednika kućnog savjeta, ili kako bi Uve rekao izvrše prevrat, njihovo prijateljstvo se završava. Ali, šta navodi njih dvojicu da im se pod stare dane opet putevi ukrste?

Šta će Uvea navesti da se opet okrene svom starom prijatelju i izbori se protiv nepravde?

Problem tri tijela – Liu Cixin

Dobitnik nagrade Hugo. Prvi roman trilogije Besjede o Zemljinoj prošlosti. Trilogija Besjede o Zemljinoj prošlosti je naučnofantastično remek-djelo zavidnog obima i velike vizije.

Nakon niza nerazjašnjenih ubistava koja potresaju naučnu zajednicu, fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svijetu, koji naseljavaju Galileo, Njutn, Konfucije, Ajnštajn, riješi astrodinamički problem tri tijela. Pojava sablasnog časovnika i saznanje da je tokom Kulturne revolucije pokrenut tajni vojni projekat slanja signala u potrazi za vanzemaljcima, natjeraće ga da se zapita kakva se to prijetnja nadvija nad Zemljom i da li su čovječanstvu dani odbrojani.

George R.R. Martin je za ovaj roman rekao: “Revolucionarno SF djelo. Jedinstveni spoj naučne fantastike i filozofske spekulacije, politike i historije, teorije zavjere i kosmologije.”

Djeca vremena – Adrijan Čajkovski

Ovo ostvarenje neobuzdane mašte, prepuno ideja, neočekivanih obrta, pisano izvanrednim pripovjedačkim stilom, donosi šarm klasičnih naučnofantastičnih djela. Sam autor je studirao zoologiju i psihologiju, što je na najbolji način iskoristio u djelu za izgradnju likova i detaljna osmišljavanja tuđinske vrste.

A priča koju nam roman donosi smještena je u budućnosti, nakon što je Zemlja pretrpjela nuklearno uništenje. Posljednji ostaci ljudske rase napustili su devastiranu matičnu planetu, u očajničkoj potrazi za novim domom među zvijezdama. Prateći stope svojih predaka, oni otkrivaju najveće blago prethodnog doba – svijet teraformiran i pripremljen za ljudski život.

Ali u tom novom raju nije baš sve potaman. U dugim godinama otkad je planeta bila napuštena, rad njenih graditelja urodio je katastrofalnim plodovima. Planeta ih ne čeka netaknuta i nenaseljena. Njeni novi gospodari pretvorili su je iz utočišta u najgori košmar čovječanstva.

Adrijan Čajkovski rođen je u Linkolnširu 1972. godine. Studirao je zoologiju, psihologiju i završio pravo. Povremeno se bavi amaterskom glumom. Najpoznatiji je po serijalu „Shadows of the Apt“ i romanu Djeca vremena. Dobitnik je priznanja „Artur Č. Klark“ (2016) i Britanske nagrade za fantastiku (2017).

Prava za ekranizaciju knjige Djeca vremena otkupila je kompanija Lionsgate 2017. godine.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH