Pratite nas na društvenim mrežama

Nedjeljna preporuka za čitanje

Kultura

Nedjeljna preporuka za čitanje

Knjiga je san koji držite u ruci. – Neil Gaiman

Fumitake Koga, Ichiro Kishimi – Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima

Jedan filozof i jedan pisac udružili su znanje i u ovoj nam knjizi u obliku dijaloga između Mladića i Filozofa, pokušali odgovoriti na puno životnih pitanja. Ideje se oslanjaju na teorije Alfreda Adlera velikana psihologije 19. stoljeća, manje poznatog od Freuda i Jounga, ali ne i manje uticajnog. Prema autorima romana, Adler je bio čvrsti zastupnik hipoteze da “ljudima ne upravljaju emocije”, odnosno da se sve emocije mogu kontrolirati. U dinamičnom razgovoru postavljaju se i promišljaju razna svakodnevna pitanja, ali i ona koja se uvijek pitamo. Možemo li živjeti bez potvrde drugih? Određuje li nas prošlost ili tek naša težnja prema ciljevima u budućnosti? Koliko su u životu bitni međuljudski odnosi?

“Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima” izuzetno je stimulativna, inspirativna knjiga i, najvažnije, otvorena za dijalog. Njezina je najjača karta upravo u tome što ohrabruje čitatelja, kako je Adler ohrabrivao svoje pacijente; što u determiniranost ljudskoga života – najviše društvenim odnosima – unosi kreativnu energiju promjene, slobodu da se, eto, ne svidimo drugima.

Haruki Murakami – Hronika ptice navijalice

Poznat po svom prelijepom, lirskom i ponekad smiješnom nadrealističkom stilu, Haruki Murakami je jedan od najomiljenijih japanskih autora u zapadnom svijetu. Iako se u njima nazire pop kultura Zapada, njegova djela ostaju čvrsto ukorijenjena u Japanu. I ovaj roman, moderan kao i njegov cjelokupan stil, oslanja se na prošlost zemlje dok se duboko uvlači u japansku psihu danas.

“Hronika ptice navijalice” je čisti Murakami – ogromna, očaravajuća misterija ispunjena snovitim nadrealizmom. Mnogi smatraju da je to njegovo najbolje djelo. Radi se o romanu koji se bavi različitim temama, kao što su priroda svijesti, romantično razočarenje i dugotrajne rane iz Drugog svjetskog rata. Radi se o fantastičnom romanu neobične, uznemirujuće i hermetične atmosfere, čija je simbolika prilično suptilno naznačena, ali ipak jeziva u porukama koje donosi. Čitaoci će željno željeti da otkriju ovu zamršenu, višeslojnu priču.

Alessandro Baricco – Svila

“Svila” je neobična ljubavna priča o francuskom trgovcu svile (Herve Joncour) koji živi tajanstveno erotsko iskustvo s Dalekog istoka. Uslijed zaraze dudovih svilaca, prisiljen je otići u daleki i nepoznati Japan, zemlju na kraju svijeta, gdje zaraze nema, ali je prodaja dudovih svilaca ilegalna. U tom dalekom i tajanstvenom Japanu, do kojeg se putuje tri mjeseca, “naš” trgovac upoznaje, bolje rečeno, ne upoznaje jednu ženu čije “oči nisu bile istočnjačkog oblika a njezino je lice bilo lice djevojčice”.

Ona će mu potpuno promijeniti život. Postat će njegovim novim smislom, jer on, nošen čežnjom, jednostavno mora ići u taj Japan. Nije tu riječ samo o ljubavi već i o nečemu drugom, o nekoj čudnoj boli koja istim intenzitetom može boljeti cijeloga života. To je bol koja ne prestaje. Žudnja za nečim što nikada neće biti doživljeno, za nečim neostvarivim. A bilo je tu i znali ste da je to upravo to, kao što znate da toga neće biti, jer jednostavno, nemoguće je.

Autorov stil pisanja je jednostavan, minimalistički. Nema nepotrebnih, dugačkih opisa, sve je pisano kratkim i jasnim rečenicama s puno osjećaja i ekspresivnosti. Kao pjesma u prozi, pomalo sliči i na “haiku” poeziju. Kratkoća samog djela pisanog na tek osamdesetak rijetko ispisanih stranica daje romanu zagonetnost, čarobnost. Ostaje utisak da bi sve više od toga bilo suvišno.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH