Pratite nas na društvenim mrežama

Nedjeljna preporuka za čitanje

Kultura

Nedjeljna preporuka za čitanje

“Čovjek koji čita trebao bi biti intenzivno živ. Knjiga bi trebala biti vatrena lopta u njegovoj ruci.” – Ezra Pound

Stephen King – The Outsider

Knjiga prati priču istrage jezivog ubistva djevojčice koja se naizgled čini jednostavna. Za ubistvo je optužen profesor koji do sada nije bio povezan sa sličnim situacijama. Bez obzira na to što se na mjestu nesreće pronašao njegov DNK, on ima čvrst alibi što navodi iskusnog policajca i istražitelja da dovedu u pitanje sve ono u što su do sada vjerovali. U cijelu priču se i podmuklo prišuljala nadnaravna sila.

Nakon ubistva dječaka u gradskom parku, pouzdani očevici jednodušno su ukazali na omiljenog trenera Lige pjetlića Terija Mejtlanda kao krivca. DNK dokazi i otisci prstiju samo su potvrdili da je ovaj ugledni porodični čovjek počinio strašan zločin.

Užasnut brutalnim ubistvom i potresen činjenicom da je Mejtland trenirao i njegovog sina, detektiv Ralf Anderson naređuje da hapšenje osumnjičenog bude javni spektakl. Ali Mejtland ima alibi i drugi svjedoci potvrđuju da tog dana nije ni bio u gradu. Anderson i okružni tužilac pretresaju dokaze, a istraga se širi od Ohaja do Teksasa. Pojavljuju se užasavajući odgovori, koji dodatno komplikuju i ubrzavaju Kingovu ionako nepodnošljivo uzbudljivu priču. Teri Mejtland je po opštem mišljenju dobar momak, ali postoji činjenica neporeciva poput gravitacije: čovjek ne može istovremeno da bude na dva mjesta. Ili možda može?

George R. R. Martin – Vatra i krv

Opisana kao historija kraljeva Targaryena, od Aegona Osvajača do Aegona III., Vatra i krv – knjiga naslovljena prema kućnom geslu te plemićke loze – zbiva se tristo godina prije događaja opisanih u serijalu Pjesma Leda i Vatre. Za razliku od tih knjiga, Vatra i krv napisana je kao opis potekao unutar samoga tog svijeta iz (navodnog) pera nadmeštra Gyldayna iz Citadele, stilom obdarenim »punim razmjerima i raskoši Gibbonove Povijesti propasti i pada Rimskog Carstva. Targaryeni su vjerojatno najintrigantnija obitelj iz Martinova Leda i Vatre, a zašto i ne bi bili?

Prije mnogo stoljeća jedina loza gospodara zmajeva – kuća Targaryen – koja je preživjela Propast Valyrije, nastanila se na Zmajkamenu. Vatra i krv dočarava nam njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja, tokom naraštaja Targaryena koji su se borili da zadrže to sjedište, sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio njihovu dinastiju.

Što se zaista dogodilo u vrijeme Plesa Zmajeva? Zašto Valyrija nakon Propasti donosi smrt svakome tko zakorači na njezino tlo? Koja su bila najgora zlodjela Maegora Okrutnog? Što se događalo u Zapadnim Zemljama dok su zmajevi vladali nebesima?

Ovo su tek neka pitanja na koja odgovor daje ova hronika koju prenosi učeni meštar iz Citadele, opremljena s osamdeset novih crno-bijelih ilustracija koje je izradio Doug Wheatley.
Čitatelji su se imali priliku upoznati s kratkim ulomcima ovog teksta u svescima kao što je Pjesma Leda i Vatre, ali sada se prvi put otkriva bogato tkanje historije Targaryena.

Raskošan poput Gibbonove Povijesti propasti i pada Rimskog Carstva, Vatra i krv prvi je svezak konačne dvodijelne historije kuće Targaryen koji čitateljima daje posve novo razumijevanje dinamične, često krvave, ali uvijek fascinantne historije Zapadnih Zemalja.

Neil Gaiman – Američki bogovi

Već hiljadama godina putnici sa svih strana svijeta posjećuju sjevernoamerički kontinent donoseći sa sobom svoja vjerovanja, svoje obrede, svoja božanstva. A bogovi? Oni ostaju zajedno s doseljenicima, čak i kad vjerovanje u njih ugasne. Ostaju kao sjene nekadašnjih moćnika, bijedni marginalci iz polusvijeta prizemne Amerike, životareći, neprekidno krpeći kraj s krajem dok se puk klanja novim američkim bogovima: Televiziji, Autocestama, Kompjuterima. Čini se da je konačni obračun između novih i starih bogova neminovan.

Tajanstveni gospodin Wednesday unajmit će bivšeg kažnjenika Shadowa da mu pomogne u regrutiranju sudionika te odlučne bitke. Krstareći Amerikom sa svojim poslodavcem Shadow će postati svjedokom i sudionikom čudnih, čudesnijih i najnevjerojatnijih zbivanja koja prethode oluji kataklizmičkih razmjera. Ali šta jedan običan smrtnik može sam protiv panteona svih bogova?

U svom višestruko nagrađivanom romanu Američki bogovi (Hugo 2002., Bram Stoker 2002.) britanski književnik Neil Gaiman, ujedno i autor kultnog stripa Sandman stvorio je rijetko uspješan suvremeni svijet prožet fantastikom. Gaimanova barokna mašta puštena s lanca probila je okvire stripovskog kvadrata, prši razigranošću, začudnim prizorima, očaravajućim likovima i suptilnim obratima. Čak i oni koji ne podnose fantastiku nevoljko priznaju Gaimanovu nepatvorenu originalnost i snagu vizije.

Nastavi čitati

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH