Pratite nas na društvenim mrežama

Šta znači kraj filma “Inception”?

FILM

Šta znači kraj filma “Inception”?

Glumac Michael Caine imao je kratki uvodni govor na festivalu Film 4 summer Screen gdje se pokazivao ovaj film režisera Christophera Nolana, kada je rekao koje su scene iz filma bile stvarne, a koje samo san, piše Independent.

“Kada sam dobio scenarij Inceptiona bio sam pomalo zbunjen pa sam mu rekao ‘Ne razumijem gdje je san'”, ispričao je Caine publici. “Rekao sam, ‘Kada je san, a kada je java?’, i pazite sad – ako sam ja u sceni, to je java. Ako nisam, to je san.”

Rasprava oko završetka Inceptiona traje još od prvog prikazivanja 2010. godine, kada gledateljima nije bilo jasno da li je zadnja scena stvarna, ili se odvija u snu glavnog lika Doma Cobba (Leonardo di Caprio). Radi se o sceni kada mu je omogućen ponovni ulazak u SAD nakon što mu je kriminalna historija izbrisana, te se ponovo nađe sa svojom djecom i ocem, kojeg glumi upravo Caine.

Gledatelji su se pitali da li je to samo san jer je Nolanov posljednji kadar prikazivao vrteći zvrk, koji se u snu vrti bez prestanka dok na javi pada, a koji je prekinut prije nego što su gledatelji uspjeli saznati što se dogodilo sa zvrkom.

Režiser je stalno izjavljivao kako je kraj “subjektivan”, te kako je jedino bitna činjenica kako je Cobbu svejedno da li spava ili ne. Međutim sudeći po Caineu, njegovo pojavljivanje u sceni dokaz je da se radi o javi.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH