Pratite nas na društvenim mrežama

Mona Lisa – S druge strane stakla

Kultura

Mona Lisa – S druge strane stakla

U Francuskoj se obilježava 500. godišnjica smrti Leonarda da Vincija, povodom koje slavni Louvre priprema revolucionarnu retrospektivu da Vincijeve umjetničke karijere. Izložba će biti otvorena 24. oktobra, a novu, modernu dimenziju dat će joj program HTC VIVE Arts koji će prvi put u suradnji s Louvreom ponuditi iskustvo virtualne stvarnosti.

Priča o Mona Lisi, najpoznatijem i najrazvikanijem da Vincijevom djelu, također će biti dio virtualne stvarnosti. “Mona Lisa – s druge strane stakla” posjetiteljima će pružiti priliku da s njom uspostave interakciju u virtualnom prostoru. Gledatelji će imati rijetku priliku uroniti u najpoznatiju sliku na svijetu stupajući iza stakla kako bi portretu pristupili izbliza na potpuno nov način.

Izložba, koju organizuju Vincent Delieuvin i Louis Frank, je jedan od najznačajnijih događaja koji obilježavaju 500. godišnjicu smrti umjetnika i znanstvenika u Francuskoj. Plodan izumitelj, dizajner renesansnog polimata kretao se od letećeg stroja do prenosivog mosta. Da je vizionarski umjetnik-inženjer živ danas, bez sumnje bi eksperimentisao sa najnovijom tehnologijom.

Uz iskustvo virtualne stvarnosti posjetitelji će moći otkriti pojedinosti jednog od najpoznatijih umjetničkih djela koje nisu vidljive golim okom. Budući da su u iskustvo uključeni rezultati novih znanstvenih istraživanja kojima su otkrivene tehnike kojima se umjetnik služio kako bi stvorio to remek-djelo, kao i više informacija o identitetu osobe koja je pozirala za portret, posjetitelji će steći intiman uvid u sliku koja je već naraštajima predmet fascinacije i intrige.

Budući da je povodom ove dosad neviđene retrospektive da Vincijeva opusa osmišljeno u bliskoj suradnji s Louvreovim kustoskim timom, ovo će kreativno iskustvo virtualne stvarnosti publici širom svijeta pružiti nov uvid u Monu Lisu. Iskustvo virtualne stvarnosti bit će dostupno i u inačici za kućno prikazivanje pomoću HTC-ove usluge digitalne pretplate VIVEPORT, kao i na drugim internetskim platformama za virtualnu stvarnost, pa će publika širom svijeta moći pristupiti iskustvu “Mona Lisa: s druge strane stakla.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH