Pratite nas na društvenim mrežama

Milan Kundera – Smiješne ljubavi

Kultura

Milan Kundera – Smiješne ljubavi

“Čovjek prolazi kroz sadašnjost vezanih očiju. Smije samo naslućivati i nagađati šta, u stvari doživljava. Tek kasnije, kad mu skinu maramu s očiju, može pogledati u prošlost i ustanoviti šta je proživio i kakvog to ima smisla.”

Milan Kundera, veliki češki pisac, rođen je u Brnu 1929. godine. Rano je pristupio Komunističkoj partiji, da bi dvije godine kasnije bio izbačen zbog “protivpartijskog djelovanja” te bio proglašen zabranjenim autorom. 1975. godine preselio se u Francusku gdje i danas živi i radi.

Velika Kunderina popularnost širom svijeta započela je već sa njegovim prvim romanom Šala koji je objavljen 1967. godine. Mnogi su kritičari upravo taj Kunderin roman proglasili jednim od najznačajnijih ostvarenja dvadesetog vijeka. Slijedi zbirka priča “Smiješne ljubavi” objavljena u Pragu 1969, ali je definitivna verzija izašla tek u francuskom prijevodu 1970. godine. Slijede romani pisani u Francuskoj: “Oproštajni valcer” (1976), “Knjiga smijeha i zaborava” (1979), “Nepodnošljiva lakoća postojanja” (1984), te “Besmrtnost” (1990). Za mnoge svoje knjige dobio je ugledne nagrade.

“Smiješne ljubavi” predstavljaju zbirku od sedam priča koje u sebi objedinjuju erotske epizode čiste fizičke ljubavi sa religijskim uticajima i banalnim greškama nekih običnih ljudi, željnih i žednih ljubavi ali sa vječitom nespretnošću i nemogućnošću da istu i dosegnu. Bezazlene laži, apsurd, pokušaj da se spriječi otrgnuće mladosti i samoljublje, glavni su uzroci unesrećenosti Kunderinih junaka i njihove nesposobnosti da se izbore za ono što zaista žele – istinitu i čistu partnersku emociju. Sve priče obiluju igrama, fantazijama i raznim varijacijama na temu ljubavi, preplićući se na intrigantan i provokativan način. U jednoj od pripovijedaka iz ove knjige, ljubavnici se pretvaraju da su stranci koji su se slučajno sreli na ulici. U drugoj, žene po cijelom gradu čekaju istog ljubavnika, sredovječnog Don Žuana koji je u stvari otišao kući, svojoj ženi…

Zbirka novela “Smiješne ljubavi” prikazuje Kunderu u pravom svjetlu. “Slijepa ulica je mjesto mojih najljepših inspiracija”, reći će junak jedne priče i ukazati na bitnu točku Kunderine poetike. Od apsurda do komike samo je jedan korak, i zato je Kunderina literatura pupčano vezana za elemente humora, tragična vizija pretapa se u humoru, a u iskrivljenom i zlurado preciznom ogledalcu evidentiraju se sve nakaradnosti jednog olinjalog vremena. Prava je rijetkost naići na suvremenog autora koji piše o ljubavi, o tajnama osvajanja i sudbinskom rivalstvu između spolova, a da sve to bude lišeno jasnih erotskih aluzija ili pak anatomskih opisa, koji bi trebali biti opravdani tobožnjom borbom protiv licemjerstva. Kundera piše o ljubavi s toliko rafinmana, s takvom urođenom superiornošću i zadivljujućom invencijom da bi se mogli postidjeti svi lažni erotografi koji su pojam ljubavi izjednačili sa ševom, a jezik književnosti s uličnim slangom. (Zdravko Zima)

…”Razgovarali smo o tome kako banalni ukus malog grada stvara lažni ideal ljepote, koji je u suštini neerotski, čak antierotski, dok stvarnu, ekspolzivnu erotsku magičnost takav ukus ne primjećuje. Pored nas prolaze žene koje bi mogle navesti muškarce na najvratolomnije avanture čula, ali niko ih ovdje i ne vidi… jer ne odgovaraju normama ovdašnjih krojača, magičnost se, naime, više ispoljava deformacijom nego pravilnošću, više izrazitošću nego umjerenošću, više originalnošću nego konfekcijskom ljepotom ”…

Malo je pisaca kao Kundera čija djela u umjetnički uspjelom obliku izražavaju takvo bogatstvo psiholoških, socioloških, antropoloških i metafizičkih uvida i iskaza. Kroz saigre vesele šale i opore zbilje, on se zalaže za čovjeka shvaćenog van idealizovanih individualnih i kolektivnih projekcija koje polažu pravo na apsolutno važenje, protiv opijuma svih religija koje obećavaju spasenje u zamjenu za pokornost, poričući ljubav, smijeh i slobodu u čovjekovoj ograničenoj, trošnoj i prolaznoj egzistenciji.

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH