Pratite nas na društvenim mrežama

MARTAD – Unikatni nakit koji će vas osvojiti na prvi pogled

FOTO: Maja Topčagić

Intervju

MARTAD – Unikatni nakit koji će vas osvojiti na prvi pogled

Martad je brend iza kojeg stoje otac i kćerka, Darja Badnjević i Mersad Lujo Badnjević iz Bihaća. Mersad je akademski grafičar, profesor crtanja u penziji, Darja glumica koja je završila Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, a radi kao freelance umjetnik u BiH i u regionu. Radi se o umjetničkoj obitelji, gdje je kreativni izričaj stvar svakodnevnice. Kako kažu, brend Martad je nastao pukom slučajnošću. Darja je napravila naušnice od platna oslikanog akrilom koje je složila u origami. Nakon što je nekoliko djevojaka pokazalo interes za iste, ona je odlučila da napravi seriju naušnica, koje su ubrzo našle svoje kupce. Mersad se pridružio kada je bilo potrebno uključiti rad s mašinama, odnosno kad je došlo do potrebe za grubljim radovima.

Ime „Martad“ je Darjina ideja. Željela je dati ime brendu, a da je pritom sigurna da se nikad neće pokajati zbog izbora. Martad je verzija imena Mersad, umjesto „ers“ u sredini je „art“; Mersad/Martad znači plemenit čovjek; a svaki zanat je plemenit posao, smatra Darja. Taj naziv je došao organski i postao jedini mogući izbor.

Kako ste se odlučili da pravite nakit?

U jednom trenutku sam shvatila da u prostoriji u kojoj sjedim, pet djevojaka nose moje minđuše, pa sam pomislila od 5 do 50, od 50 do 500, od 500 do 5000 etc. You get the point. 🙂

Otkud ideja za rad s drvetom? Da li radite sa drugim materijalima?

Ideja da radimo s drvetom je došla prirodno. Bitni su nam naši korijeni, mjesto gdje živimo, tlo po kojem hodamo. Zbog jedinstvene prirode u Bihaću smo vrlo povezani s istom; i svu inspiraciju izvlačimo iz nje. Drvo „Ruić“, odnosno rujevina koju pretežno koristimo nas je oduvijek fascinirala. Divili smo se njenoj boji i godu, odnosno šari. Rujevinu je vrlo teško pronaći, ljekovita je, a njena zlatnožuta boja se godinama u Bosni i Hercegovini „izvlačila“ za bojenje kože i vune.

Prva kolekcija prstenja se zove „Una“, po našoj rijeci. Tražili smo materijal koji najbolje imitira vodu, a to je epoxy smola. Naredne smo kolekcije izrađivali u skladu sa materijalom s kojim smo raspolagali. Zbog ljepote drveta na nekim komadima zadržavamo koru, njegujući što siroviji izgled.

Odakle crpite inspiraciju?

Naša inspiracija je rijeka Una kao i sve ono što nas podsjeća na porodicu, ono što je značajno za odrastanje i naš život u Bosni i Hercegovini. Svakodnevna oduševljenja i ljepota malih stvari.

Po čemu se vaš nakit razlikuje od drugih ručno izrađenih komada?

Svaki ručni rad je poseban jer se uvijek vidi „ruka umjetnika“, posebni izričaj u kojem i najmanji detalj priča priču i govori o osobnosti onoga ko je izradio određeni komad.

Kako bi opisali svoj unikatni drveni nakit?

Trag jedne porodice.

Kako izgleda proces izrade Martad prstenja i koliko je dug proces od ideje do realizacije?

Prvi korak je potraga za materijalom. Drvo pronalazimo u šumi, staklo koje koristimo izvlačimo iz Une i zato je oblo, ostale dijelove nabavljamo iz našeg okruženja. Nakon što skupimo materijal slijedi pilanje, rezanje i bušenje drveta. Zatim brušenje, poliranje i finese, fini precizni radovi kao što su oslikavanje, sitno oblikovanje, pozlata i sl. Ukoliko se dodaje epoxy smola potrebno je napraviti tačan omjer smole i učvršćivača, zatim slijedi miješanje, dodavanje pigmenta i izlijevanje. Smola se suši jedan dan, a zatim je spremna za brušenje i poliranje. Ideje nastaju u naletu inspiracije, u odnosu na komad drveta, ako je npr. komad širok sa nekom prirodnom izbočinom, vjerovatno će i prsten biti takav, jer čuvamo izvorni oblik, s tim da određene elemente dodajemo da bi kompozicija prstena bila u ravnoteži. Znanstveni pristup je jako uzbudljiv jer je potrebno proučiti hemijske procese, kako materijali reaguju jedan s drugim, koje su najbolje tehnike i sl.

Da li radite na nečemu novom i mogu li se u kolekciji očekivati drugi oblici drvenog nakita?

Radimo na novoj kolekciji koja izlazi na proljeće. Ponovo koristimo drvo / rujevinu u kombinaciji sa drugim prirodnim materijalima.

Kako svi zainteresovani mogu doći do vašeg nakita?

Narudžbe primamo na našoj FB stranici Martad i na Instagramu. Također, ukoliko neko želi uživo pogledati nakit može doći u naš atelje u Starom Gradu u Sarajevu. S obzirom da se radi o ateljeu, za termin dolaska se dogovaramo putem interneta i svi su dobrodošli. Napravili smo saradnju sa Onepiececoncept Storeom u Abu Dhabiju, koji jako lijepo rade i zastupaju dizajn BiH i regiona.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Intervju

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH