Pratite nas na društvenim mrežama

Maniac: Postoji li istinski lijek protiv patnje?

RECENZIJE

Maniac: Postoji li istinski lijek protiv patnje?

“Jednom kad počneš cijeniti strukturu uma, nema razloga da postoji išta na nama što se ne bi moglo promijeniti. Um može biti riješen.”

Grupi psihodeličnih i mračnih serija poput Legiona i Black Mirror, nedavno se pridružila i serija “Maniac”. Za psihološki miks emocija i uma zaduženi su Patrick Somerville (Leftovers) i Carey Joji Fukunaga, glavni čovjek prve sezone “True Detective”.

Serija je nastala kao remake norveškog ostvarenja, čiji je tvorac glumac i komičar Espen PA Lervaag, a koja se počela prikazivati 2014. godine. Za razliku od originalne serije u kojoj je sva pažnja usmjerena na mentalna oboljenja, Fukunagin Maniac nije previše zauzet bacanjem svjetla na depresiju i mentalne probleme, koliko je fokusiran kopanjem do srži problema.

Rastresenost i potraga za smislom provlače se kroz svih 10 epizoda ove stilizirane serije. Svaki od likova na svoj način prikazuje ono što je zajedničko svim ljudima, odnosno potrebu da u kaosu pronađemo sklad i iz toga stvorimo neku priču.

Direktno ili između redova, serija se bavi mentalnim zdravljem, ovisnošću, tehnologijom, kapitalizmom, farmaceutskim kućama, moći, kao i time koliko se možemo u konačnici pouzdati u vještačku inteligenciju. Pratimo ljude koji se bore sa iskustvom življenja sa mentalnom bolešću, ali u želji da postanu bolji, da se izliječe i da prevaziđu poteškoće sa kojima se suočavaju. Njihovoj očajničkoj borbi može pomoći super-kompjuter (GRTA), tablete, psihoterapija, saborac ili nešto peto, a ako uspiju da pronađu sebe, lako će pronaći i jedno drugo.

Na samom početku serije upoznajemo se sa dvoje Njujorčana, dva potpuna stranca, Ovenom Milgramom i Eni Lindberg, koji u svojoj nemoći i mentalnoj nesigurnosti nisu ni svjesni da su jedno drugome spas od teškog i usamljenog života. Neobičan i svakako bizaran splet okolnosti spaja ih u farmaceutskom centru za testiranje lijekova, koji kako njegovi tvorci tvrde ima sposobnost da usješnije riješi mentalne prepreke nego psihoterapija. Oven je ubijeđen da je pozvan u kliniku kako bi spasio svijet, a sa druge strane Eni u nedostatku novca i razvijenoj ovisnosti o drogi koja se zove A, a koja je dio testa, pridružuje se eksperimentu.

Fantastičan scenario koji odiše kreativnošću i maštovitošću, svoj puni sjaj je dobio zahvaljujući Jonahu Hillu i Emmi Stone i njihovim besprijekornim izvedbama. Fukunaga izvrsno iskorištava otvorenost ljudskog uma i neograničenost njegove mašte, te u svaku epizodu ubacuje mnoštvo različitosti. Iz epizode u epizodu miješa žanrove, od drame, naučne-fantastike, komedije, crne komedije, pa sve do parodije. Pored Emme i Jonaha, u seriji glume i Sonoya Mizuno, Justin Theroux, Sally Field, James Monroe Iglehart, Billy Magnussen, Julia Garner, Jemima Kirke i mnogi drugi.

Kako se radnja raspliće, na vrlo kreativan način doznajemo da je rješenje u zajedništvu. Da između života i smrti ne moramo da hodamo potpuno sami, sa bolom koji smo izazvali i koji su drugi izazvali. Fukunaga uspijeva ovu ideju iznjedriti izbjegavajući sve moguće klišeje, zadržavajući čvrstu strukturu epizoda, te u konačnici stvarajući smislenu cjelinu.

Gledanje Maniaca je definitivno uzbudljivo i nepredvidljivo iskustvo, iznimno dobro snimljeno, potkovano izvrsnim glumačkim ostvarenjima i konačan proizvod je serija u kojoj se može uživati, ali koja potiče i na razmišljanje.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH