Pratite nas na društvenim mrežama

Lucifer se vraća sa 4. sezonom

SERIJE

Lucifer se vraća sa 4. sezonom

Piše: Dario Baričević

Lucifer je  serija bazirana na sporednom liku iz serije stripovaThe Sandman, napisane od strane Neil Gaiman i izdane od DC Comics.

Radnja serije počinje sa Luciferom koji vodi noćni klub Lux u gradu L.A. Luciferu je život u paklu dosadio, pa je otišao na zemlju na odmor koji je produžio i time zanemario pakao. U pratnju mu je došla demon Mazikeen  koja ga stalno podsjeća na svoje obaveze u paklu i ne razumije njegovu zanimacije za ljudima i zemljom. Lucifer ima moć izvlačenja želja iz ljudi koje zna ispuniti u zamjenu za uslugu koju će jednog dana zatražiti. Nakon pucnjave u njegovom klubu upoznaje detektivku ChloeDecker i umiješa se u slučaj ubojstva te kasnije postane savjetnik za policiju.

Serija je fantasy drama sa uobičajenom već viđenom detektivskom temom u rješavanju ubojstava ali ono što nije uobičajeno je predstava „cool“ karaktera Lucifer (Vrag) koji okolo rješava ubojstva popraćen sa humorom. Glumac Tom Ellis (Lucifer) je dobio pohvale na njegovu izvedbu u seriji te  „glumačku kemiju“ između njega i Lauren German (Chloe Decker). Mijenja se općenita perspektiva o Luciferu kao izvoru zla te se viđa sličnost između njega  i ljudi.

Tijekom serije njegov lik će se razvijati, postepeno počinje shvaćati samog sebe i čovječanstvo. Lucifer mrzi vlastitog oca „boga“  jer je poslan u pakao da kažnjava ljudske duše kojeg čovječanstvo krivi za grijehe i Lucifer smatra da ga  je otac neopravdano kaznio. Lucifer se zapravo osjeća ostavljen čak i ljubomornim na čovječanstvo.

FOX je u 5. mjesecu otkazao mnoge serije uključujući i Lucifera, ali su fanovi digli peticije, kampanje, hashtags „savelucifer“, „pickuplucifer“ te je Netflix uzeo Lucifera za 4. sezonu koja će izaći početkom 2019.god. Fanovi očekuju da će serija biti puno bolja u rukama Netflix-a nego što je mogla kod FOX-a te se nadaju malo mračnijoj atmosferi nego u prošlim sezonama.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike SERIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH