Pratite nas na društvenim mrežama

Love, Death & Robots: Eklektična antologija koja je čisti David Fincher

RECENZIJE

Love, Death & Robots: Eklektična antologija koja je čisti David Fincher

Kada su Tim Miller i David Fincher krenuli u stvaranje Love, Death & Robots, Fincher kaže kako su samo htjeli napraviti nešto “cool”. Možemo reći da su i više nego uspjeli u zadatku.

Nova antologijska serija Netflixa – koja se sastoji od 18 animiranih kratkih filmova, u rasponu od 5 do 17 minuta u dužini, može se odgledati za oko tri sata, a vrijeme leti dok gledate ove često izuzetne animacije. Svaka epizoda je još jedna kratka priča u antologiji koja pokriva sve, od naučne fantastike i horora, do fantazije i komedije. Drugim riječima, trebali biste očekivati ​​… pa, sve! Najbliži analozi serije su Heavy Metal, Liquid Television i Adult Swim, ali Love, Death & Robots postavlja stvari na drugi nivo u smislu stila, opsega i sposobnosti da šokira. Ono što izdvaja Love, Death & Robots od ovih navedenih je kako nepokolebljivo favorizira animaciju nad pričom.

Prva epizoda “Sonnie's Edge”, smještena je u distopijskom Londonu, gdje su strašna čudovišta, kontrolisana od strane svojih ‘majstora’, međusobno suočena u gladijatorskim borbama. Grafički nasilna i seksualno eksplicitna nije sigurno za svačiji ukus, ali bi čak i gledaoci koji ne uživaju ni u SF-u niti animaciji trebali biti očarani animacijom i izvrsnom akcijom. Nakon intenzivnog “Sonnie's Edge”, “Three Robots” služi kao predah. Ova kratka epizoda slijedi tri robota koji lutaju postapokaliptičnim krajolikom i pronalaze humor u ljudskom izumiranju. Jedina mana ovog dijela što bismo voljeli da duže traje.

“The Witness” je epizoda za koju bismo mogli reći da možda najbolje prikazuje tu čistu ljepotu animacije. Priča je jednostavna, o djevojci koja je svjedok ubistva i pokušava da izbjegne mogućeg ubicu kroz ulice Hong Konga, ali izvrsni vizuali je podižu na visok nivo, koja za 10 minuta ostvaruje nivo koji filmaši provedu cijelu karijeru pokušavajući ga dostići. Režirao ga je Alberto Mielgo, koji je ranije radio na Spider-Manu: Into the Spider-Verse.

Nijedna od ovih epizoda nije slična, ni vizuelno ni tematski. Dok Love, Death & Robots ima širok spektar dizajna – njegova jedina težnja je da istraži zanimljive priče iz oblasti naučne fantastike, fantazije, horora i komedije. Postoje neki slučajno ponavljajući elementi, ali s obzirom na širok spektar žanrova i stilova koje antologija predstavlja, mogućnosti su beskrajne.

Za ljubitelje Heavy Metal, Liquid Television i Adult Swima, Love, Death & Robots izgleda kao prirodna evolucija medija, veći, hrabriji i drskiji, lud na najbolji način. Nije imuna na probleme koji muče većinu antologija, budući da su neke priče više repetitivne ili izvedene od drugih, ali mnogi od svjetova su toliko fascinantni, da će vas neizbježno ostaviti da želite više. Miller i Fincher su ovdje odlično obavili posao, a Netflix je savršen dom za njihov rad, privlačeći mnoštvo poznatih članova, i sve se to spaja u eklektičnu, ekspanzivnu antologiju, koju itekako vrijedi pogledati. Upravo je Netflix s ovim projektom dokazao kako se vrsni pripovjedači i režiseri kriju tamo negdje u nekim, za nas nepoznatim, filmskim krajevima.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH