Pratite nas na društvenim mrežama

Ljubav prema muzici jača je i od Alchajmera

FOTO: Edward Cisneros/Unsplash

MUZIKA

Ljubav prema muzici jača je i od Alchajmera

Neka muzika te navodi da cupkaš u ritmu, druga te inspiriše da izađeš na ulicu i promijeniš svijet.

Bilo kako bilo, a i da skratimo uvod, može se zaključiti da muzika dira ljudsko biće na zaista poseban način.

Ako ti se neka kompozicija posebno dopadne, tvoj mozak pokreće autonomni senzorni meridijalni refleks, poznatiji i kao ASMR, koji djeluje kao da nježni trnci prolaze kroz mozak ili skalp glave. U pitanju je svojevrstan prirodni kick, prirodni osjećaj nagrade kojeg neki stručnjaci nazivaju i „orgazmom glave“. Neki čak u ovom fenomenu pronalaze objašnjenje za svjedočanstva vjernika o osjećaju kretanja više sile kroz njihovo tijelo tokom vjerskih obreda.

Što naučnici više otkrivaju o ASMR, to smo svi uvjereniji da je u pitanju nešto zaista specifično. Tako nova studija, objavljena u časopisu The Journal of Prevention of Alzheimer's Disease, otkriva da dio mozga zadužen za ASMR ostaje očuvan i u slučaju oboljenja od Alchajmerove bolesti. Alchajmer ljude uvodi u stanje potpune konfuzije, a studija dokazuje da muzika može da „izdigne“ ljude iz te maglovitosti i vrati ih, makar nakratko, u stanje normalne svijesti.

Ovaj fenomen je primjećivan i ranije, u više navrata, ali je rijetko studiozno proučavan. Jedna od najpoznatijih priča je ona o čovjeku po imenu Henri (Henry), koji je u pjesmama iz svoje mladosti pronalazio izlaz iz demencije, a koju možeš da vidiš u videu ispod.

Doktor Džef Anderson (Jeff Anderson), profesor-saradnik na Katedri za radiologiju na univerzitetu Utah Health i jedan od autora pomenute studije, objasnio je laički šta je tačno utvrđeno tokom istraživanja.

„U današnjem društvu, dijagnoze demencije postaju sve češće i njihov tretman zahtjeva sve veće resurse. Niko ne kaže da će puštanje muzike biti lijek za Alchajmerovu bolest, ali bi moglo da simptome učini podnošljivijima, smanji troškove brige o oboljelima i unaprijedi njihov kvalitet života“, zaključuje Anderson.

Izvor: bosonoga.com

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike MUZIKA

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH