Pratite nas na društvenim mrežama

La Casa De Papel 3 (2019)

RECENZIJE

La Casa De Papel 3 (2019)

Postavljena dvije godine nakon događaja iz druge sezone, La Casa De Papel vraća se sa poznatom bandom koja uživa u raju nakon što je uspješno pobjegla od vlasti. Tokio, Rio, Nairobi, Helsinki, Denver i njegova supruga Stockholm/Monica, Profesor i Lisabon/Raquel žive kao da su osvojili lutriju.

Nakon što su ukrali oko milijardu eura iz Kraljevske kovnice u Madridu i uspjeli da izbjegnu vlasti, grupa kriminalaca ponovo je zajedno, s nekim novim licima. U prvim minutama serije, vidimo Rio i Tokio kao idealni par, kupili su mali tropski otok na kojem žive erotično u egzotičnoj idili sve dok starijoj i nemirnoj Tokio ne dosadi pasivna rutina. Odlučivši vidjeti šta svijet nudi, ona odlazi s otoka na kojem ostaje Rio i s odbjeglom Tokio se čuje preko iskrijumčarenog telefona (kako ih Interpol ne bi locirao), ali svejedno ga nalaze i hapse španjolske vlasti.

Ovdje dolazi do zapleta: hapšenje niko ne otkriva u javnosti, zbog čega Tokio odlazi po pomoć Profesoru koji je u vlastitom raju s nekadašnjom inspektoricom Murillo (sada Lisabon). Oboma je sada već jasno da Ria vlasti muče u zatočeništvu ne bi li otkrio Profesorovu geo-lokaciju i jednom za sva vremena zatvorio slučaj. Osloboditi Ria za kojeg niko ne zna gdje je, bilo bi nemoguće bez akcije zahtjevnije od prethodne pljačke i Profesor odlučuje provesti stari plan prethodno ubijenog brata (Berlin) – ukrasti zlato Narodne banke Španjolske.

Kao i prethodnih sezona, radnja unutar epizoda ne slijedi hronološki redoslijed. U ovoj sezoni postoje tri trenutka ili priče koje su pomiješane i isprepletene. Jedna se odvija prije nekoliko godina, druga prije par sedmica i posljednja u sadašnjosti. Razumjet ćete određenu reakciju ili ćete upoznati određenog novog lika tek kada to želi Álex Pina, tvorac i koautor serije. To je vrlo učinkovit način pripovijedanja priče, a Money Heist bio bi mnogo konvencionalniji show i dosadan da su stvari objašnjene redoslijedom kojim su se dogodile. Flashbackovi igraju veliku ulogu u ovom poglavlju serije. Pružaju mnoštvo uvida u podrijetlo novog pljačkaša, a u njega je uključen i Berlin, kojeg je igrao sjajni Pedro Alonso, koga smo vidjeli kako umire u drugoj sezoni.

Tu su i novi likovi. Argentinski glumac Rodrigo de la Serna “Palermo” je zločinački motiv nove zavjere. Posada također dobija nove članove: Bogotu (Hovik Keuchkerian) i Marseilles (Luka Peros). Nova pregovaračica Alicia (Najwa Nimri), koja je usput trudna, sprema se za hvatanje lopova. I jedan od taoca iz prethodnih sezona, na kojeg se jednostavno niste mogli sažaliti, “Arturito” Román (Enrique Arce), dobija veliku ulogu u priči. Pored novih lica, jedna od glavnih razlika između ove sezone i prethodnih je ta što Madrid nije jedina glavna postavka. Emisija je više internacionalna s nastavcima snimljenim u Firenci, gradu Panama i arhipelagu Guna Yala .

La Casa De Papel daje sve od sebe kako bi pokušala nadmašiti prethodne dvije sezone. Serija možda nema istu privlačnost i iznenađujuću napetost kojih je imala u izobilju, ali zaista dobro stvara isti nivo uzbudljive, brze akcije kakvu smo vidjeli i prije. Povratak crvenih kombinezona i Dali maski uvijek su lijep spoj. U novoj sezoni očekujte zeppeline, helikopterske potjere i napete pucnjave kroz svih 8 epizoda.

Feminizam i dalje igra veliku ulogu u seriji. Ipak govorimo o emisiji koja je izrodila izraz “empieza el matriarcado” (“započinje matrijarhat”). Tokio, Nairobi, Stockholm i Lisabon bore se rame uz rame sa svojim muškim kolegama, potpuno jednake, hrabre i spremne dokazati  da su itekako sposobne izvesti novu pljačku uspješno.

Kada sve naizgled pođe po zlu, Profesor uvijek ima rezervni plan, ali ovaj put je drugačije a sve zbog toga što je prekršio svoje drugo vrhunsko pravilo: nema ličnih odnosa. Treći dio Money Heista završava dosta napeto i nerazjašnjeno, što znači da nas očekuje još jedan dio.

I dok svi čekamo četvrti dio zanimljivo je znati da je 3. dio Money Heista gledalo 34.355.956 računa na Netflixu u prvih sedam dana nakon globalnog predstavljanja 19. jula.

To je najbolji svjetski rezultat prve sedmice za Netflixovu seriju koja nije na engleskom jeziku. Ono što je još važnije, kako Netflix sve više ulazi u originalnu serijsku produkciju širom svijeta, “La Casa de Papel” 3. dio je također oborio rekorde kao najgledanija Netflixova serija ili film svih vremena na bilo kojem jeziku, uključujući engleski, na mnogim ključnim teritorijama svijeta.

Ako ste ljubitelj izuzetno popularne španjolske serije La Casa de Papel (Money Heist), spremite se na binge-watching! Nećete biti razočarani. Intrigantnost, duhovitost i humor šarenih likova, radnja, napetost i inventivna priča ostavit će vas zalijepljene za ekran.

 

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH