Pratite nas na društvenim mrežama

Krypton – Nova sezona, novi problemi

SERIJE

Krypton – Nova sezona, novi problemi

Mnogi fanovi su upoznati s planetom Krypton (rodnim planetom slavnog superheroja Supermena) kao i glavnim elementom od kojeg je čitav planet sačinjen (neuništivi kriptonit) ali ne i sa samom pričom i mitologijom koja je vezana za naslovni planet ovog izvanrednog DC-evog superherojskog serijala.

Serija Krypton, produkcijske kuće Syfy, se vraća u svojoj drugoj sezoni te nastavlja priču mladog Seg El-a, Supermen-ovog pradjeda te njegove nevjerojatne životne priče koja prethodi avanturama njegovog “slavnog” i neuništivog unuka. Finale prve sezone emitiralo se prije više od godinu dana, tako da je vaše sjećanje na mjesto gdje smo ostavili djeda “Čovjeka od čelika” možda pomalo mutno. Hajde da se prisjetimo brzo, prije nego što krenemo dalje.

Seg-El, djeda čovjeka koga poznajemo kao Supermena, živi na Kriptonu 200 godina prije njegovog uništenja. Postoji nemir među ljudima, sa klasama podijeljenim i trippy novim Kryptonian liderom poznatim kao Glas Rao. Na početku sezone, Seg upoznaje nepoznatog čovjeka koji kaže da je iz budućnosti, a njemu treba Seg-ova pomoć da spasi svog budućeg unuka, ali i čitav svemir. Iako se Seg i njegovi sunarodnjaci trude da spriječe Brainiaca – na kraju sezone baš i ne izlaze kao pobjednici. Naš junak se žrtvuje u Fantomskoj zoni kako bi spasio Kripton. Na kraju prve sezone vidimo generala Zoda kako preuzima komandu nad Kandorom, i očigledno ne žuri da se vrati u budućnost.

Serija, kao što vidimo, sadrži mnogo kultnih likova iz Supermenovog univezuma kao što su:

General Zod, Adam Strange, Doomsday, Lyla Zod, Brainiac a u novoj sezoni se pojavljuje i slavni bounty hunter DC univerzuma, Lobo (najavljena je i spin-off serija vezana isključivo na njegovu priču).

Krypton kao i Gotham (popularna serija koja služi kao origin story slavnog šišmiša, Batman-a) nam po prvi put donosi u serijskom live action formatu, priču vezanu isključivo za Supermenov rodni planet ali i najbitnije trenutke iz povijesti tog planeta pa sve do njegovog konačnog uništenja.

Nova sezona (trenutno su izašle četiri epizode nove sezone) nam donosi mnoštvo kultnih negativaca DC univerzuma (General Zod, Lobo, Doomsday, Brainiac) koji prijete uništenju cjelokupnog Kryptona, a na put ima staje mladi Seg-el, Supermenov pradjed zajedno sa Adam Strangom (mladićem koji putuje kroz vrijeme da bi upozorio Seg-el-a za opasnost koja prijeti Zemlji), Jayna-Zod,  Nysa-Wex te Seg-ov djed Val-El.

Brzina naracije u seriji jedna je i od njenih najboljih osobina, vrlo malo vremena se provede na nebitnim i sporednim parcelama. Ali ako ste gledali prvu sezonu, znate da su najbolji dio serije likovi. Bez obzira da li ste fan Supermena ili ne, lako je uhvatiti se u živote Sega i njegovih prijatelja. Ukorijenjeni protiv generala Zoda, u bilo kojem od njegovih oblika, je oduševljenje, i divno je znati da bez obzira na generaciju, kuća El je puna heroja.

Seriju preporučam svima koji žele istražiti Supermenovu mitologiju kao i povijest njegovog podrijetla (po prvi put detaljnije razrađenu i jasnije prikazanu povijest slavnog planeta  te nadasve kvalitetan superherojski sf serijal.

Student prava, a u slobodno vrijeme strastveni filmofil.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike SERIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH