Pratite nas na društvenim mrežama

Ko je bila Gwen Verdon?

Kultura

Ko je bila Gwen Verdon?

Gwen Verdon (1925 – 2000) je najveća pjevačica / plesačica / glumica u Broadwayu, dobitnica četiri uzastopne Tony nagrade kao najbolja glumica u muzici. Njena karijera je trajala pedeset godina na Broadwayu, u Hollywoodu i na televiziji. Za razliku od drugih, Gwen Verdon je mogla glumiti, pjevati, plesati i biti seksi u isto vrijeme. Ona se snažno poistovećuje sa svojim drugim mužem, rediteljem i koreografom Bobom Fosseom. Bob Fosse i Gwen Verdon bili su jedan od najpoznatijih dua u historiji plesa. Sa mnoštvom nagrada pod njihovim zajedničkim vodstvom, legendarni par je radio zajedno kako bi stvorili neke od najpoznatijih broadwayskih emisija i filmova svoje ere.

Verdonova legendarna karijera kao plesačica je još izvanrednija u svjetlu činjenice da je patila od rahitisa kao dijete, poremećaja koji uzrokuje omekšavanje i slabljenje kostiju kod djece (obično zbog nedostatka vitamina D). Nered je ostavio njene noge tako deformirane da je provela rane godine u ortopedskim aparatićima. Njena majka ju je upisala na časove plesa u dobi od dvije godine kako bi ojačala mišiće, ne znajući da će to biti početak duge i plodne karijere.

Bila je muza dvojice Broadway i holivudskih najvećih koreografa, Jack Colea i Bob Fossea. Karijeru je započela u holivudskim filmovima, trenirajući zvijezde kao što su Betty Grable i Marilyn Monroe. Plesala je u velikim studijskim filmovima, osvojila Broadway u predstavama kao što je Can-Can Cole Porter (u kojoj je dobila sedam minuta stojećih ovacija na otvaranju), Damn Yankees (u ulozi koju je preradila za holivudsku muzičku verziju), Sweet Charity (nasuprot Chita Rivera), i Chicagu.

Nakon trijumfa u Čikagu Verdon je nastavila niz hvaljenih glumačkih predstava u filmovima kao što su Marvinova soba, Cocoon 1 i 2 i The Cotton Club. Takođe je izvodila bezbrojne dijelove u televizijskim serijama sve dok je pomagala svom suprugu, Bobu Fosseu, u postavljanju njegovih filmova, uključujući Cabaret i All That Jazz.

Nova FX miniserija Fosse / Verdon , koja je debitovala 9. aprila, ima za cilj da bude mnogo više od jednostavne biografije dviju legendi na Broadwayu. Govoreći priču o redatelju Bobu Fosseu (Sam Rockwell) i njegovoj muzi, supruzi i čestoj suradnici Gwen Verdon (Michelle Williams), serija se bavi i rodnom dinamikom kreativnog rada, i razlozima zašto – uprkos činjenici da su očigledno su bili tim – Fosseovo ime je mnogo poznatije od Verdonove.

Serija od osam epizoda prati nasljeđe Fosija i Verdon kako na sceni, tako i na velikom platnu, uključujući i snimanje Oskarom nagrađenog filma “Cabaret” i poluautobiografskog Fosievog filma “All That Jazz”. Fosse / Verdon je uistinu biografija ljubavne afere koja pokušava da razdvoji simpatije između njenih likova: Fosse (Sam Rockwell) je zaista nesposoban, loš dječak kazališnog establišmenta, a Verdon (zadivljujuća Michelle Williams) je blistava izvođačica, posvećena žena koja godinama živi s muževim željama jer vjeruje da još uvijek iz nje izvlači najbolje.

Sama Gwen Verdon je bila veličanstvena. Pored četiri Tonyja, primljena je u Američku kazališnu dvoranu slavnih, a predsjednik Bill Clinton dodijelio joj je Nacionalnu medalju umjetnosti.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH