Pratite nas na društvenim mrežama

Keramički genij Johnson Tsang

Kultura

Keramički genij Johnson Tsang

Kipar iz Hong Konga, Johnson Tsang, već dugi niz godina izrađuje nevjerovatne skulpture od keramike i nehrđajučeg čelika, a njegovi radovi su se počeli prikazivati na izložbama još od 1993. godine. Nije rijetkost da Tsang napravi kombinaciju metala i keramike, predmeta i ljudskog lica.

Njegovi radovi prožeti su uglavnom realističnim kiparskim tehnikama u kombinaciji s nadrealističkom maštom, a dva glavna elementa koja koristi u svojim kreativnim temama su „ljudska bića“ u kombinaciji sa „stvarima“. Tsangova manipulacija nehrđajućeg čelika i porculana zadivljujuća je jer svojim djelima razvodnjuje inače očitu granicu apstraktne i figurativne umjetnosti. Najviše se voli poigravati formom tekućine i ljudskih lica iz koje stvara zaista fascinantna djela.

U zadnjih dvadeset godina Tsang je za svoj rad osvojio mnoge nagrade, a njegova su djela izložena u Hong Kongu, Tajvanu, Koreji, Španjolskoj i Švicarskoj, a postižu i vrlo visoku cijenu kod kolekcionara širom svijeta koji ga izuzetno cijene.

Njegovo zasigurno najpoznatije djelo koje je prije nekoliko godina bilo pravi internetski hit je “Coffee Kiss” koje izgleda kao da je napravljeno od prolivene kave.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH