Pratite nas na društvenim mrežama

Kako je nastao najpoznati filmski vrisak Wilhelm Scream?

Zanimljivosti

Kako je nastao najpoznati filmski vrisak Wilhelm Scream?

Iako sam naziv možda nije poznat, šanse su velike da ste barem deset puta dosad čuli Wilhelm scream odnosno Wilhelm vrisak.

Čuli ste ga kad je Luke Skywalker pucao na Stormtroopera, čuli ste ga kad je Indiana Jones srušio onog nacista i čuli ste ga kad je Buzz Lightyear bio bačen kroz prozor. Wilhelm Scream zvučni je efekt koji je iskorišten u više od 200 filmova, a prvi je put snimljen 1951. godine u westernu Distant Drums.

Logično je zapitati se zašto se taj vrisak koristio u toliko filmova i zar nije bilo pametnije snimiti novi vrisak, ali stvar je u tome da ga redatelji vole koristiti jer je s vremenom postao holivudska interna šala.

Niko nije u potpunosti siguran ko je zaslužan za Wilhelm vrisak, ali glavni osumnjičeni je glumac i pjevač Sheb Wooley, najpoznatiji po pjesmi Purple People Eater. Glumio je malu ulogu u filmu Distant Drums gdje se poznati vrisak čuje kad zapovjednik Quincy Wyatt vodi vojnike kroz močvaru i aligator napadne vojnika. Wooley je snimao mnoge zvučne efekte za Distant Drums, uključujući i razne druge vriskove. Navodno je njegova supruga Linda Dotson 2005. godine, dvije godine nakon Woolyjeve smrti, potvrdila glasinu o tome da je on zaslužan za Wilhelm scream.

Ako je Sheb Wooley tvorac Wilhelm screama, zašto se on onda ne zove Sheb scream? Nakon Distant Drums, zvuk je iskorišten u filmu The Charge at Feather River (1953) kada vojnika Wilhelma pogode strelicom u nogu. Tako je nastao nadimak za taj tip vriska.

Ben Burtt, dizajner zvuka, primijetio je da se taj vrisak koristio u mnogim filmovima tokom šezdesetih pa ga je odlučio koristiti u svim filmovima na kojima je radio uključujući i sve Indiana Jones i Star Wars filmove.

Ubrzo su ga drugi dizajneri zvuka počeli oponašati, a nakon njega i nekim se redateljima jako svidjela ideja korištenja Wilhelm screama. Quentin Tarantino koristio ga je u Reservoir Dogs (1992), Kill Bill Volume 1 (2003) i Inglourious Bastards (2009), a vrisak se može čuti i u svim Peter Jacksonovim nastavcima LOTR-a. Burtt je nedavno izjavio da više neće koristiti Wilhelm Scream, ali bez obzira na to, drugi će ga sigurno nastaviti upotrebljavati. Zanimljivo je da vrisak nije ograničen samo na područje filma, već se pojavljuje i u ponekim igricama.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Zanimljivosti

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH