Pratite nas na društvenim mrežama

Jolabokaflod: Božićna tradicija idealna za ljubitelje knjige

Kultura

Jolabokaflod: Božićna tradicija idealna za ljubitelje knjige

Island je možda najbolje mjesto na svijetu za ljubitelje knjiga, a Božić na Islandu bi mogao biti najbolje doba godine. 93% Islanđana čita barem jednu knjigu godišnje u poređenju sa 73% Amerikanaca, te se Island nalazi na trećem mjestu po čitanju u svijetu (Finska i Norveška zauzimaju prva dva mjesta). Na Islandu, jedna od deset osoba će izdati knjigu u toku života, a 2011. godine Rejkjavik je proglašen UNESCO gradom književnosti.
Jólabókaflóð, ili “Yule Book Flood”, je tradicija koja je specifična za Island i dosta je jednostavna: poklonite novu knjigu nekome koga volite. Ova tradicija darivanja knjiga datira još iz Drugog svjetskog rata, kada je papir bio jedna od rijetkih stvari koja se mogla naći u izobilju. S obzirom na to da su drugi proizvodi i pokloni bili nedostupni, Islanđani su napravili najbolje od te situacije i odlučili jedni drugima poklanjati knjige za uživanje. Osim što provode Badnje veče u dobroj knjizi, Islanđani će često uživati ​​i u vrućoj čokoladi. U Francuskoj također postoji sličan običaj pod nazivom Le rentrée littéraire.

Postoji nešto neizmjerno lijepo u vezi pomisli da Badnje veče provedemo pod dekicom, sa toplom čokoladom, omiljenim albumom i dobrom knjigom.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH