Pratite nas na društvenim mrežama

RECENZIJE

Joker (2019)

Nakon Cesara Romera, Jacka Nicholsona, Marka Hamilla, Heath Ledgera i Jareda Letoa, Joaquin Phoenix najnoviji je glumac koji je imao čast utjeloviti zloglasnog D.C. zlikovca Jokera. Joaquin je u svakom slučaju, imao najzahtjevniji zadatak od svih prethodnih glumaca budući da je čitav film posvećen Jokeru, ali također i najviše vremena i prostora da se dokaže.

Smije se glasno, smije se bolno, smije se nepravdi, porazu, zlostavljanju. Smije se iako iznutra vrišti. Arthur Fleck (Joaquin Phoenix)  neuspješni je klovn,  koji se bori da pronađe svoj put u razlomljenom Gothamovom društvu. Psihički rastrzan, zlostavljan, socijalno neprilagođen nasmijani klovn zarobljen je u najnižem sloju društva.  Život obilježen tugom, željom da postane komičar i spoznaja da sve oko njega mora biti loša šala. Arthur je čudak, za koga izgleda na ovom svijetu nema mjesta, simbol mnogih koji su na margini društva i zaboravljeni od njega. Kako bi pobjegao iz mračne svakodnevnice bježi u sjenu nacrtanih emocija, ispreplitajući tako realno i nerealno. Uhvaćen u cikličnoj egzistenciji između apatije i okrutnosti, Arthur donosi jednu lošu odluku koja dovodi do lančane reakcije eskalirajućih događaja.

Vjerovatno je jedan od najtežih zadataka glumca da uđe u čuvenu ulogu koja je (često) tumačena u prošlosti i u kojoj jednoglasni tenor drži da se prethodne predstave više ne mogu pobijediti. Kada utjelovite takvu ikonu, postoji mogućnost da je reinterpretirate jer je vrlo teško nadmašiti ono što je bilo. Međutim ovog puta ni reinterpretacija nije slučaj, što filmu daje posebnu neuporedivost i autentičnost.

Joaquin Phoenix je maestralan. Phillips je izjavio da je imao njegovu sliku tokom pisanja scenarija i da se to vjerovatno isplatilo. Phoenix nastanjuje Arthura, izgubivši kilograme, izgleda mršav, slab, gladan. Sjene su izrezbarene otkrivene kosti. Za ulogu Jokera smršao je 23.5 kg, u saradnji sa istim doktorom koji mu je ranije pomogao da izgubi kilograme za The Master. Fizikalnost mu je precizna – način na koji se kreće, trči, sjedi, pleše, puši.

Od prvog kadra i svake sljedeće scene pozvani smo u film koji se apsolutno fokusira na priču koju pripovijeda, gradeći putovanje u sporom ritmu, prožeto misterijom, nasiljem i očaravajućom energijom. Po ugledu na filmove iz 70-ih i početka 80-ih,  koji stvaraju atmosferu urbanog ruha, pomiješanog s politikom, društvenim komentarima i direktnom brutalnošću vremena. Pripremajući se za ulogu, Phoenix je proučavao pokrete ikonskih zvijezda nijemog filma poput Bustera Keatona i Raya Bolgera. Inspiraciju je našao i u strašilu iz “Čarobnjak iz Oza.” The Man Who Laughs također je bio još jedan veliki utjecaj na film.

Arthurova šminka klovna bila je namjerno napravljena da izgleda “starinski” – usne  crvenkastosmeđe nalik krvi. Prema riječima voditeljice šminke Nicki Ledermann, “čak je i njegov nagnuti osmijeh metafora da sve nije savršeno. Možda je smiješno – možda i nije.” Prije snimanja filma, Phillips je rekao Phoenixu da predviđa Jokerov smijeh kao nešto što je gotovo bolno.  Postoje najmanje tri različita smijeha: smijeh “nevolja”, zarazni smijeh, i autentični “smijeh za kraj“.

Nemoguće je ne primjetiti izvanrednost svakog kadra, dok muzika dodatno upotpunjava sam lik Jokera, što je  rezultat Hildura Guðnadóttira (koji je pružio evokativni rezultat za Černobil HBO-a), koji je istovremeno uznemirujući i lijep, stvarajući fascinantan zvučni zapis za titularni lik koji je drugačiji od prethodno viđenih.

Glumci su ovdje izuzetno snažni. Robert De Niro koji ima značajno prisustvo u filmu kao domaćin talk show-a kojem se Arthur divi. Zazie Beetz nudi mali bljesak nade u ludom Arthurovom svijetu. Bryan Tyree Henry i Marc Maron pojavljuju se u jednoj sceni, no zanimljivi su likovi u ulogama koje bi mogle biti bilo ko. Brett Cullen posebno je hladan i profesionalan Thomas Wayne, koji će se nesumnjivo uspoređivati s određenim političarima visokog nivoa, ali pokazuje određenu snagu i nepokolebljivo ponašanje koje bi se prilagodilo karakteristici koja se prenosi njegovom sinu, budućem kapetanskom krstašu. Svako, bez obzira na veličinu svoje uloge, igra važan dio Arthurovog putovanja i na više načina, doprinosi onome što na kraju postane.

“Teško ga je definirati i ne želite ga tačno definirati”, rekao je Phoenix za The Hollywood Reporter. “U trenucima kada bi se približili identifikaciji određenih dijelova njegove osobnosti ili njegove motivacije, odvratio bih se od toga jer sam želio da postoji ta misterija oko lika. Tokom snimanja osjećalo se kao da smo svaki dan otkrivali nove dijelove njegove osobnosti, sve do posljednjeg dana. Bila je to njegova borba za pronalaženjem sreće i osjećaja povezanosti i osjećaja topline i ljubavi. To je dio lika koji me je zanimao. On je meni bio toliko različitih stvari. Ono ko je bio u prvih nekoliko sedmica snimanja bilo je potpuno drugačije od onoga ko je bio na kraju. Neprestano se razvijao. Nikad nisam imao takvo iskustvo. Što smo ga nepredvidljivijeg radili, to je bilo uzbudljivije.“

“Joker” je istovremeno tragedija, komedija i psihološki horor, društvena analiza i anarhistička kritika. Cinična priroda filma počiva na propasti društva koje je odavno prestalo da brine za kolektivno dobro, već za individualni duh. Kad se koštana srž priče istrgne iz suštine vidljiva je paralela kako su tuga, nemoć, nepravda i tužno lice nedopustivi derivat civlizacije. Kao što savremeni korporativni duh ignoriše ljudska osjećanja i postojanje, već se isključivo oslanja na red, rad, disciplinu i hladnokrvnu distanciranost, tako i Joker demonstrira svoj bijes na zataškavanje primarnih osjećanja uz neizbježno nasilno i frustrirajuće katarzično ponašanje. Joker cinično pita gledaoce da li društvo pravi monstrume ili se monstrumi rađaju u društvu?

Žanr: Drama, Triler

Režiser: Todd Phillips

Autori: Todd Phillips, Scott Silver

Glumci:  Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz

Avanturista i sanjar. Vječiti zaljubljenik u umjetnost, a po struci inženjer. Inženjer svoje sreće.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH