Pratite nas na društvenim mrežama

Jack Reacher (Cristopher McQuarrie, 2012)

RECENZIJE

Jack Reacher (Cristopher McQuarrie, 2012)

Svakidašnja „Tom Cruise“ uloga u nesvakidašnjem filmu. Ovo je najkraći opis koji ovom filmu mogu dodijeliti.  Iako ćete isprva pomisliti, radi se o akcijskom trileru gdje je glavni fokus na Tom Cruise-u koji istražuje neki zločin van granica zakona, što tu ima biti nesvakidašnje za ulogu Tom Cruisa. Ipak, kada malo bolje pogledamo, vidjet ćemo neke detalje koji iskaču i daju filmu neki drugačiji osjećaj nego da mislimo da je ovo još jedna standardna Hollywoodska akcijska drama. Film je rađen po knjizi One Shot (Jedan Hitac) poznatog pisca krimića Lee Childa i oni koji su pročitali knjigu, vidjet će razlike i nedostatke, ali tako je sa svakom knjigom prenesenom na platno. No ipak, ono što čitanjem možemo zaključiti je koliko je Tom Cruise zapravo savršen za ulogu koju igra u ovom filmu, a tome pridodaje i činjenica da je redatelj Christopher McQuarrie već prije radio s Tom Cruise-om.

Kao i u knjizi, u početku filma pratimo negativca koji kreće u izvedbu svog plana ubojstva. Ispali 6 hitaca te ubije 5 osoba. Ovaj dio filma možete razmatrati malo dublje da pokušate shvatiti značenje naslova  „Jedan hitac“, koje će se kasnije razjasniti, ali ne eksplicitno. Pažnja će se nekako skrenuti s toga, ali naravno, to je samo naziv knjige, ne i filma pa ćete i vi vrlo vjerojatno skrenuti pažnju s toga, ja znam da ja jesam, ali vratimo se na početak. Petero ljudi, usred bijela dana padne mrtvno na trgu, pokušajte samo zamisliti tako nešto, smatram da ovaj užasan događaj nije prikazan dovoljnim emocionalnim intenzitetom.

To je djelomično zato što radnja u početku filma ide mnogo mnogo brže od radnje u knjizi, što je naravno u redu jer je film pogodniji za akciju. Nakon kratke istrage mjesta zločina, detektiv i istraživači odmah pronalaze krivca, ali naravno, nikad nije tako jednostavno. Krivac „poziva“ svog „prijatelja“ Jack-a Reacher-a, ali prije nego što on stigne, dolazi do tučnjave u pritvoru i naškrivac ostaje u komi. Nadalje pratimoJackaReachera koji se pojavio niotkuda. Praćenjem ovog lika saznajemo, osim o njemu, mnogo više o optuženom, njihovom odnosu, odnosu tužitelja i braniteljice, koji su zapravo otac i kći, te koji su pravi motivi za ubojstava i koji hitac je bio „jedan hitac“. Također uviđamo kako se događa mnogo stvari koje ne djeluju toliko slučajno. Polako počinjemo dobivati širu sliku svega, ali ne smijemo zaboraviti sitne detalje kao što je serijski broj puške, novčić u automatu kojim je ubojica platio parking na početku filma, te metke koje je sam izradio. Sve ovo će na kraju biti ključno. Naravno, jedina osoba koja je pratila sitne detalje je upravo Jack koji se u filmu ponaša pomalo kao Sherlock Holmes sa svojom moći zapažanja i zaključivanja, ali to možemo prepisati njegovoj besprijekornoj karijeri kao inspektor za vrijeme vojne službe. Kako je izašao iz vojske, preuzeo je ulogu civila te istraživanje i sakupljanje dokaza za slučaj mora raditi na svoju odgovornost i mimo zakona što će se pokazati problematičnim, kako za njega, tako i za sve s kime je povezan. Jedina stvar koju zamjeram ovom filmu je određena doza nerealnosti u akcijskim scenama što je odlika gotovo svih akcijskih filmova da se postigne „wow efekt“, ali osobno smatram da bi se boljim doziranjem postigla veća kvaliteta.

Sve u svemu, ovo je film koji vrijedi pogledati. Htio bih napomenuti kako je odabir glumaca odličan, svaki odlično sjeda u svoju ulogu te ju odlično prikazuje. Postoje mnogi neočekivani elementi u filmu i nije jedan od onih filmova kod kojih nakon pola sata znate kako će radnja teći. Također, razmislite malo o motivima, koji će se po kraju film potpuno razjasniti, koji su stajali iza ubojstava petero ljudi usred grada usred bijela dana te koliko su neki ljudi, zbog pohlepe, daleko spremni ići.

 

Student, glazbenik i obožavatelj filmova.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH