Pratite nas na društvenim mrežama

J.R.R. Tolkien – Pisac koji je Zemlju nastanio magičnim stvorenjima

Kultura

J.R.R. Tolkien – Pisac koji je Zemlju nastanio magičnim stvorenjima

Na današnji dan, 3. januara 1892., rođen je zasigurno najutjecajniji pisac prošloga stoljeća John Ronald Reuel Tolkien, zaslužan za svima nam dobro poznat svijet Međuzemlja u koji je smjestio svoja brojna djela, prije svega “Gospodara prstenova” i “Hobita” čijim smo ekranizacijama na početku 21. stoljeća i svjedočili.

Iako su mnogi drugi autori objavljivali radove iz područja fantazije prije Tolkiena veliki uspjeh Hobita i Gospodara prstenova je dovelo do izravnog populariziranja ovog žanra. Prema tome Tolkien se popularno identificira kao “otac modernog fantastičke literature, ili tačnije, visoke fantazije. Godine 2008, prema listu The Times rangiran je kao šesti na popisu “50 najvećih britanskih pisaca od 1945. godine”.

Sve ono čime se Ronald fascinirao i što je proučavao bilo je u epskom obliku. Proučavanja jezika pomogla su mu pri stvaranju imena; nordijske sage i arturijanske legende koje je uvijek volio utkane su u novu priču. I najvažnije od svega, iako to u početku nije namjeravao, svijet hobita postajao je i svijetom budućeg Silmarilliona. Ronaldov san o stvaranju prave engleske mitologije konačno se ostvario, a junaci su bili sam narod seoske Engleske.

Poznati pisac bio je član književne grupe “Inklings”, koja je bila usko vezana za Sveučilište u Oxfordu te je postojala od ranih 30-ih do kasnih 40-ih prošloga stoljeća. Članovi su bili književni entuzijasti koji su cijenili fiktivno pripovijedanje i koji su poticali pisanje fantasy žanra.

Osim Tolkiena, najpoznatiji članovi “Inklingsa” bili su C. S. Lewis (“Narnijske kronike”) i Tolkienov sin Christopher, koji je nacrtao originalne mape za “Gospodara prstenova” te je nakon očeve smrti uredio većinu njegovih postumno objavljenih djela.

J. R. R. Tolkien svoje je misli pretvorio u djela koja su postala niti vodilje mnogih putovanja i pustolovina njegovih književnih likova. No u ovim napisanim riječima krije se univerzalna istina.

Nismo likovi iz knjiga, ali svakako bismo trebali dopustiti Tolkienu da nas vodi kroz naša životna putovanja.

1. Nisu svi koji lutaju izgubljeni.

2. Čovjek koji bježi od svog straha mogao bi shvatiti da je samo uzeo prečac u suočavanju s njime.

3. Gdje ima života, ima i nade.

4. Često se nada rodi onda kada je sve napušteno.

5. Nije važna snaga tijela, već snaga duha.

6. Sve što trebamo je odlučiti što ćemo s vremenom koje nam je dano.

7. Na ovome svijetu ima dobrote i vrijedi boriti se za nju.

8. Malo-pomalo, čovjek otputuje daleko.

9. Lažne nade opasnije su od strahova.

10. Mudri govore samo o onome što znaju.

11. Svi imaju svoju vrijednost te jedni doprinose vrijednostima drugih.

12. I najmanja osoba može promijeniti tok budućnosti.

13. Nije loša stvar slaviti jednostavan život.

14. Kada bi većina nas cijenila hranu, slavlje i pjesmu više od nagomilanog zlata, svijet bi bio veselije mjesto.

15. Nikad je preduga riječ čak i za mene.

Tolkien je umro 1971. godine, u svojoj 82. godini života, dvije godine nakon supruge Edith. Unuk Simon o njegovim posljednjim godinama je zapisao sljedeće:

– Moja baka umrla je dvije godine prije moga djeda, a on se vratio živjeti u Oxford. Sveučilište Merton dalo mu je sobe baš iznad Ulice High. Odlazio sam tamo često, a on me vodio na ručak u hotel Eastgate. Ti ručkovi su bili zbilja divni za 12-godišnjeg dječaka koji je provodio vrijeme s djedom, ali on se nekad činio jako tužnim. Jednom mi je rekao koliko mu je nedostajala baka. Mora da je bilo jako čudno za njega biti sam nakon što je bio u braku preko 50 godina.

Nakon Edithine smrti Tolkien je na njen nadgrobni spomenik ugravirao ime Lúthien, a nakon njegove smrti, na isti spomenik ugravirano je ime Beren. Svjedočanstvo je to vječne i besmrtne njihove ljubavi koja je i prenesena u Tolkienov književni rad u kojemu su Beren i Lúthien Tolkienu značili isto onoliko koliko su Shakespeareu značili Romeo i Julija.

A baš kao ljubav Johna Ronalda i Edith, odnosno Berena i Lúthien, besmrtna su i djela koja je Tolkien napisao, a koja su podjednako izvor zabave brojnim čitateljima, ali i inspiracije mnoštvu pisaca koji upravo u riječima J.R.R. Tolkiena traže onu stvaralačku iskru koja naizgled više nikada neće zasjati onako kako je zasjala u pričama o Međuzemlju.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH