Pratite nas na društvenim mrežama

Izložba ugledne fotografkinje Brigitte Lacombe u Umjetničkoj galeriji BiH

Kultura

Izložba ugledne fotografkinje Brigitte Lacombe u Umjetničkoj galeriji BiH

Povodom 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala, ugledna fotografkinja Brigitte Lacombe izlaže 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje saradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.

Na setu filma “ALL THE PRESIDENT’S MEN” Washington D.C , 1976

Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma “Svi predsjednikovi ljudi” Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set “Bliski susreti treće vrste” Stevena Spielberga. Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s rediteljima (Martin Scorsese, Alejandro González Inárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze i mnogi drugi), te zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih (Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i drugi). Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu “The Irishman” (Irac), čija će premijera biti održana na jesen 2019. godine.

Leonardo DiCaprio i Martin Scorsese

Crno-bijele fotografije i fotografije u boji uramljene su u ramove od orahovog drveta koje je posebno za ovu izložbu izradila bosanskohercegovačka firma Artisan, po želji umjetnice.

Izložba fotografija, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, prezentira dio umjetničkog rada fotografkinje Brigitte Lacombe i nudi rijedak osobni pogled na savremenu kinematografiju.

Izložba će biti otvorena u subotu, 17. augusta, u 12 sati, i bit će otvorena do 7. septembra. Razgovor s umjetnicom će u nedjelju, 18. augusta, u 17:30 sati moderirati Damir Šagolj.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH