Pratite nas na društvenim mrežama

Virtualna izložba “David Bowie Is”

Kultura

Virtualna izložba “David Bowie Is”

Prije nego je iznenada preminuo 2016. godine, David Bowie je neumorno bio na šestogodišnjoj turneji širom svijeta sa svojom retrospektivnom izložbom David Bowie Is. Impresivna izložba obišla je cijeli svijet i finalno se smjestila u njujorškom “Brooklyn Museum”-u. Izložbu koja uključuje osobne stvari iz arhive Davida Bowieja u 12 gradova širom svijeta vidjelo je više od 2 miliona ljudi, a svi oni koji nisu imali priliku posjetiti izložbu (ili ju žele vidjeti ponovo) sada će to moći učiniti iz udobnosti vlastitog doma. “Čarolija” Bowiejevih predmeta moći će se detaljno pregledati putem mobilne aplikacije.

Virtualna izložba David Bowie Is od sada je dostupna na vašim pametnim telefonima i provodi vas kroz intimnu retrospektivu 500-tinjak izvornih kostima, suvenira, muzičkih i filmskih artefakata predstavljenih u prikladnom muzičkom ruhu.

Glumac Gary Oldman je narator aplikacije.

Prema službenom izvještaju, ovakva virtualna izložba u obliku aplikacije prva je u svijetu i “realni je odraz fizičke izložbe koja kroz audio-vizualni prostor omogućuje da se kroz artefakte istraži život Davida Bowiea.”

Aplikacija je nastala u suradnji arhiva Davida Bowieja i Sony Music Entertainment Inc. Dizajniranje i razvoj elemenata virtualne stvarnosti proveo je njujorški studio “Planeta” i te iste virtualne “interpretacije” sastavni su dio još i prve postave izložbe u londonskom muzeju “Victoria & Albert”.

Od 8. januara, na umjetnikov 72. rođendan, aplikacija će biti dostupna na iOS i Android uređajima te će fanovi dobiti pristup stotinama Bowiejevih kostima, raznim video materijalima, umjetničkim djelima, ali i ranim radovima i nekim Bowiejevim rukopisima.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH