Pratite nas na društvenim mrežama

Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH

Kultura

Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH

U petak, 8. marta u 18:00 u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, uz predstavljanje knjige #ŽeneBiH bit će upriličena izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH, koju je ilustriralo 50 bosanskohercegovačkih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Žene u knjizi ilustriralo je 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o spisateljicama, umjetnicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH koje su inspirirale autorice knjige da se posvete istraživanju njihovih života i na ovaj način učine njihove doprinose vidljivijim.

Inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. godine povodom Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth), sa ciljem da se poveća vidljivost žena BiH, kao i da se ohrabre slične edukativne inicijative. Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Određeni primjerak knjiga će biti moguće kupiti na otvaranju izložbe. Izložba je organizirana uz podršku i partnerstvo Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini, a bit će otvorena do 16.3.2019. godine, svakim danom od 10:00 do 20:00 sati, osim nedjelje.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH