Pratite nas na društvenim mrežama

Izgubljeni nastavak ‘A Clockwork Orange’ otkriven u arhivama autora

Kultura

Izgubljeni nastavak ‘A Clockwork Orange’ otkriven u arhivama autora

Nikada prije viđen ‘nastavak’ za “A Clockwork Orange” je otkriven u arhivi njegovog autora, Anthonyja Burgessa.

A Clockwork Orange je nedovršeni rukopis na 200 stranica, koji je napisao Burgess kao odgovor na moralnu paniku oko zloglasne kino adaptacije Stanleya Kubricka iz 1971. godine, koja je optužena za nadahnuće nasilnih zločina i zabranjena od strane lokalnih vijeća u Velikoj Britaniji.

Andrew Biswell, profesor moderne književnosti na univerzitetu Manchester Metropolitan i autor biografije Burgess, otkrio je ovaj izgubljeni nastavak.

Burgessov ne-fikcijski rukopis, nikada objavljen, pronađen je među papirima napuštenim u njegovoj kući u Braccianu, u blizini Rima, gdje se preselio početkom 1970-ih. Kada je kuća prodata nakon Burgessove smrti 1993. godine, arhiva je prebačena u Fondaciju Burgess u Mančesteru, gdje se sada katalogizira.

Burgess je opisao A Clockwork Orange kao “glavnu filozofsku izjavu o savremenom ljudskom stanju”. Knjiga preživljava kao serija pisanih nacrta, bilješki i nacrta, u kojima Burgess razvija ideje iz svog originalnog romana, obraća se kontroverzi oko Kubrickova filma i iznosi nove argumente o mogućim opasnostima tehnologije i vizualne kulture, posebno filma i televizije.

Kubrickova adaptacija iz 1971. na kraju je dobila kritičku i komercijalnu pohvalu i podstakla popularnost Burgessove knjige, ali je izazvala ogromne kontroverze oko objavljivanja zbog svog nasilnog i seksualnog sadržaja. Autor je bio prinuđen da se suoči sa sugestijama da je kroz svoj rad proslavio i ohrabrio nasilne postupke, koji opisuju užasnu špricu “ultra-nasilja” od strane bande delinkventnih kriminalaca u futurističkoj Britaniji.

https://youtu.be/xHFPi_3kc1U

“Burgess je osjećao snažno da je na liniji pucnjave”, kaže Biswell, opisujući teme novootkrivenog rukopisa. “Veoma je zabrinut zbog optužbi da je ovaj film izazvao ljude da čine zle stvari.” U jednom dijelu rukopisa, Burgess piše da su mladi ljudi u to vrijeme naučili “stil nasilja”, ali ne i samo nasilje – za koje je smatrao da je inherentno nekim ljudima.

U drugom dijelu, Burgess razmišlja o uticaju televizije i masovnih medija na ljude u 1970-ima. On piše o “čovjeku zarobljenom u svijetu mašina, koji nije u stanju da raste kao ljudsko biće i postane sam”. On dijagnosticira titularno “stanje satova” kao stanje “osjećaja otuđenosti, dijelom zbog masovnih medija”, kaže Biswell. Burgess je tokom svog života napisao seriju romana i stripova, ali nijedna nije odjeknula poput “A Clockwork Orange”. Time je izabran od strane časopisa Time kao jedna od 100 najboljih knjiga na engleskom jeziku napisanih između 1923. i 2005. godine, dok je Kubrickov film nominovan za najboljeg Oskara za film.

 

Nastavi čitati

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH