Pratite nas na društvenim mrežama

Hum to search: Nova Google opcija za otkrivanje naslova pjesama

MUZIKA

Hum to search: Nova Google opcija za otkrivanje naslova pjesama

Google je prije nekoliko dana u svoju Google mobilnu aplikaciju uveo funkciju koja će zauvijek okončati muke po otkrivanju muzike; melodiju pjesme kojoj ne znate naziv kroz novu značajku „Hum to Search” od sada možete pjevušiti, zviždati ili pjevati, a Googleov softver prepoznat će tonove i prikazati vam potencijalna podudaranja!

„Na svom mobilnom uređaju otvorite najnoviju verziju Google aplikacije ili pronađite widget Google pretraživanje, dodirnite ikonu mikrofona i recite ‘Koja je to pjesma?’ ili kliknite na gumb ‘Pretraži pjesmu’. Zatim počnite pjevušiti 10-15 sekundi. Putem Google asistenta jednako je jednostavno. Recite ‘Hej Google, koja je ovo pjesma?’, a zatim pjevušite melodiju. Ova je značajka trenutno dostupna na engleskom jeziku na iOS-u i na više od 20 jezika na Androidu. Nadamo se da ćemo ju u budućnosti proširiti na više jezika“, pojašnjavaju iz Googlea.

Cijela stvar zapravo funkcionira na način da Googleovi algoritmi pjevanje, zviždanje ili pjevušenje mogu povezati s programiranim modelima, odnosno muzičkim otiskom, tvrde u Googleu. Nakon pjevušenja, audio se pretvara u sekvence koje predstavljaju melodiju, dok su modeli trenirani da prepoznaju melodiju iz mnogih izvora, to jest ljudskog glasa. On se dodatno analizira na temelju tona i zvuka, a sekvence se zatim uspoređuju s hiljadama pjesama i prepoznaju se potencijalna podudaranja. Ova tehnologija po prvi je puta predstavljena 2017. godine, a razvojem tehnologije od sada za prepoznavanje pjesama nije potreban tekst i originalna melodija, već samo pjevušenje.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike MUZIKA

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH