Pratite nas na društvenim mrežama

GLASS: Superheroji ili?

RECENZIJE

GLASS: Superheroji ili?

Superherojski filmovi su već zadnjih desetak godina hit filmovi današnjeg doba i to zahvaljujući velikanima kao što su Marvel i DC. Vječni rat između ovih giganata nam je donio i iznimno kvalitetne superherojske filmske uratke, ali jedan film je prije svih Marvelovih i DC-ovih filmova široko otvorio vrata superherojskoj tematici u filmskoj industriji, a to je neponovljivi Unbreakable.

Night Shyamalan, talentirani indijski redatelj, tvorac kultnih filmova kao što su Sixth Sense, The Villiage, Signs, također je i tvorac jedinstvene te nadasve čudesne superherojske trilogije Eastrail 77, a tu trilogiju čine filmovi Unbreakable, Split i Glass.

Glass je posljednji dio trilogije koji dovodi do finalnog obračuna između neuništivog The Overseeara (David Dunn)  i zastrašujućeg The Beasta (Kevin Wendal Crumb) a u taj sukob se upliće i naslovni lik filma, a to je kultni mastermind Mr. Glass (Elijah Price). Radnja se direktno nastavlja na iznimno neočekivani post credit filma Split. Beast je na slobodi i jedini koji mu se može suprostaviti je David Dunn, The Overseer, čovjek koji se u gradu godinama bori protiv kriminala nakon što je saznao da posjeduje “supermoći” (nevjerojatna snaga te mogućnost saznanja kriminalne aktivnosti pojedinca običnim dodirom). Kada se napokon sukobe Beast i The Overseer u napuštenom skladištu, bivaju uhvaćeni i odvedeni u specijaliziranu psihijatrijsku bolnicu, u kojoj se također već godinama nalazi Mr. Glass. U tom trenutku sva tri “superheroja” su pod istim krovom te nakon čak 19 godina čekanja dolazi do susreta ovih nevjerojatnih individua.

Shyamalan je majstorski uspio na savršen način zaključiti nevjerojatnu priču o običnim ljudima koji vjeruju da su superheroji i time stvorio jedinstvenu trilogiju koja se po mnogočemu razlikuje od uobičajenih superheroja na koje smo navikli i koji gotovo da izlaze na mjesečnoj bazi u kinima. Svaki od tri lika u filmu je pomno i kvalitetno razrađen sa poprilično zanimljivim i nadasve zapanjujućim backgroundom, posebice The Beast. Glumačka izvedba nevjerojatno talentiranog James McAvoya nas nije ostavila ravnodušne niti u Glassu gdje “upoznajemo” još neprikazane ličnosti iz prijašnjeg filma. Bruce Willis je također odlično odglumio The Overseera, borca za pravdu obučenog u tamnozeleni pončo, čiji je lik tek u Glassu dobio puno više prostora, dok je Unbreakable bio samo uvodni dio u ono što nas čeka. Posebno se treba pohvaliti izvedbu glumačke legende Samuel Jacksona u ulozi kultnog Mr. Glass-a, čovjeka čije kosti su toliko krhke da pri običnom padu pucaju. Mr. Glass je u suštini centar čitave trilogije te sve bitne radnje i događaji u filmu su izravno povezani s ovim iznadprosječno pametnim i iznimno inteligentnim “superherojem”.

Sam trenutak udruženja a kasnije i sukoba The Beasta, The Overseera i Glassa je ujedno i najnapetiji trenutak filma koji nam pokazuje s kakvim razornim moćima raspolažu The Overseer i The Beast. Sama tematika iako je prožeta kroz superherojsku ideju, zapravo govori o tome da je svaki čovjek na svoj jedinstveni i originalni  način superheroj i da jedino vjera u sebe i svoje sposobnosti dovode do uspjeha u životu.

Zanimljivo je da ovaj film ne sadrži nikakav post credit (ne morate čekati završetak creditsa) te time vidimo da je ovo i konačan kraj ove trilogije, koja se najvjerojatnije neće nastavljati u nikakvim spin off verzijama.

Ovaj film ali i cijelu trilogiju bih preporučio svakome tko želi pogledati superherojski film, koji je toliko dubok i ljudski da ponekad ne možete vjerovati da je SF tematike.

Smatram da je Shyamalan fantastično zaključio trilogiju i pokazao kako se može napraviti iznimno zanimljiv i kvalitetan blockbuster za svega 20 milijuna dolara za razliku od današnjeg doba kada blockbusteri koštaju i po nekoliko stotina milijuna dolara.

Student prava, a u slobodno vrijeme strastveni filmofil.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH