Pratite nas na društvenim mrežama

Free Solo: Film o najboljem solo penjaču svijeta koji oduzima dah

FILM

Free Solo: Film o najboljem solo penjaču svijeta koji oduzima dah

Alex Honnold je poznati i uspješni alpinist iz Amerike, koji je ovaj put svijet šokirao novim, hrabrim poduhvatom. Honnold je poznat po penjaju bez ikakve opreme, a ovaj put vrh uz koji se popeo visok je skoro 1000 metara i zove se El Capitan, a ovaj uspješni poduhvat je prikazan u filmu Free Solo. Alex se smatra jednim od najboljih slobodnih penjača na svijetu. Za slobodne penjače jedna greška predstavlja smrt, ali Honnold je do sada uspio ne griješiti. Alpinist je izjavio kako se za ovaj poduhvat spremao oko godinu i pol, a da se uz El Capitan stijenu popeo oko 60 puta sa užetom, da bi do najmanjeg detalja naučio svaku prepreku.

Novi film National Geographica Free Solo, koji su režirali Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin, je film o Alexu Honnoldu i njegovoj misiji da bez užeta i zaštitne opreme prvi osvoji 900 metara visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, što je jedan od najvećih podviga u historiji penjanja. Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin su prije tri godine zajedničkim snagama već snimili hvaljeni dokumentarac “Meru” (2015).

Uz veličanstvene kadrove prirode i strme stijene, taj neustrašivi penjač otkriva zašto se bavi slobodnim penjanjem i kako postiže potpunu koncentraciju na visinama gdje i najmanja pogreška može imati smrtonosne posljedice. Prije nominacija za nagradu Oscar i BAFTA-u Free Solo osvojio je nagradu publike na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH