Pratite nas na društvenim mrežama

Filmovi idealni za Halloween kod kuće

FOTO: David Menidrey/Unsplash

FILM

Filmovi idealni za Halloween kod kuće

Jedno od objašnjenja zbog čega se obilježava Noć vještica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine te su proslavu noć prije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Vjerovali su također kako u noći sa 31. oktobra na 1. novembar mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih otjerali bojeći se susreta s njima.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su u Noći vještica gasili vatre u ognjištima i vjerovali su takođe da mrtvi dolaze na ovaj svijet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

Dok se o opravdanosti slavljenja ovog zapadnjačkog blagdana u našoj kulturi može raspravljati satima, u potpunosti je neupitno da smo i mi upoznati s brojnim filmskim naslovima koji eksploatiraju Halloween i njegov ugođaj prelaska svjetlijeg dijela godine u onaj mračniji i hladniji te sve navodne nadnaravne pojave koje s tim dolaze.

Iako postoje bezbrojne liste najboljih horora i filmova prigodnih za gledanje u vrijeme kada duhovi hodaju površinom Zemlje, neki od filmova koje biste mogli pogledati bilo da su već klasici ili za njih niste ni čuli su sljedeći:

1. The Cabinet of Dr. Caligari

Ovaj nijemi film iz 1920. godine smatra se prvim pravim hororom, a govori o dr. Caligariju i njegovom mjesečaru Cesareu kao svojevrsnoj cirkuskoj atrakciji, koji može „predvidjeti budućnost“. Caligari zapravo hipnozom upravlja Cesareom i odgovoran je za broj misterioznih smrti u selu, a samo junak filma sumnja na njega i nitko mu ne vjeruje, što je izvor velike frustracije i stresa i kod njega i kod gledatelja.

The Cabinet of Dr. Caligari Roberta Wienea po današnjim standardima horora nije strašan, ali je i dalje vjerojatno kvalitetniji od većine filmova tog žanra koje dobivamo danas. Filmski set je prepun dvodimenzionalnih kulisa s iskrivljenim linijama i zbunjujućim kutovima, s neprestanom igrom svjetla i sjene, koja kao da je prešla i na lica glumaca pod teškom šminkom, zbog čega se dobiva nelagodan i uznemirujući dojam, kakvi se i dalje žele postići u hororima, iako možda pod maskom simpatičnosti nijemih filmova i ubrzanog trčkaranja glumaca. Lako je vidjeti kako je ovaj film postao inspiracija mnogim žanrovskim ostvarenjima sve do danas.

2. The Guest

Kada vam uoči Noći vještica potpuni stranac pozvoni na vrata i praktički se pozove u vašu kuću, nešto se mora činiti sumnjivim. Tako se David pojavljuje na vratima obitelji Peterson tvrdeći da je prijatelj iz vojske njihovog poginulog sina/brata te da mu je obećao da će paziti na njih. David svoje obećanje zapravo ispunjava, ali njegova motivacija je i dalje sumnjiva, zbog čega obitelj kontaktira obitelj i saznaje da David nije onaj kim se predstavlja.

The Guest je vrlo zabavan akcijski triler koju se voli poigravati očekivanjima gledatelja, a istovremeno odaje počast žanrovskim ostvarenjima 80-ih. Vrlo bitna stavka filma itekako je izvedba Dana Stevensa, dotad publici poznatog samo kao bogati lord u Downton Abbeyju, ali nakon ove uloge u kojoj je pokazao da je sposoban odigrati žilavog i zastrašujućeg lika s nevjerojatnom smirenošću, otvorio si je vrata Hollywooda i u velikom stilu počeo istraživati svoju mračniju stranu.

3. A Girl Walks Home Alone at Night

Kao da nema dovoljno filmova o vampirima, Ana Lily Amirpour 2014. godine predstavila se s još jednim. No, ovaj indie film na perzijskom jeziku ne koristi ni potpuno stravične elemente vampirskih priča niti one gotovo isključivo romantične na kakve smo se navikli u zadnjih deset godina. A Girl Walks Home Alone at Night kombinacija je obiju strana, s atmosferom noir filma i vesterna. Sam naslov već izaziva jezu, no u ovom je slučaju djevojka koja sama hoda noću vampirica s jasnom misijom osvećivanja muškarcima koji su na bilo koji način oskvrnuli neka bazična prava ostalih ljudi na egzistenciju.

Ova vampirica i njene noćne avanture možda neće stjerati strah u vaše kosti, ali svakako je zanimljiv pogled na tradiciju priča o vampirima koje su uvijek obavijene velom seksualnosti, mistike, strave, što se sve može naći i u ovom filmu, iako možda njihov izvor nije samo nadnaravno biće, već njegova stvarna okolina.

4. The Exorcist

Ovaj film i dalje slovi kao klasik žanra i jedan od najstrašnijih filmova svih vremena, koji se mnogi (bezuspješno) trude nadmašiti. Priča o djevojčici koju opsjeda demon i svećeniku koji tog demona nastoji iz nje istjerati samo u ovoj rečenici zvuči dovoljno strašno, bez da se uopće ulazi u film. Ako se u to ipak upustite, jeziva atmosfera, odlična gluma i impresivni specijalni efekti stvorit će nezaboravno iskustvo koje već generacije gledatelja nose sa sobom.

Snažan efekt ovog filma na gledatelja postignut je ne samo majstorskim efektima i mračnom atmosferom, već i uznemiravajućom tematikom kojom se bavi – ovo je uron u ispitivanje prirode zla, religije i čitave postave svijeta kakvim ga znamo, sugerirajući nam da se ne sastoji samo od onoga što vidimo golim okom. Iako se film do danas mnogo puta ironiziralo i ismijavalo u raznim humoreskama, njegov se snažan utjecaj i dalje ipak ne može umanjiti.

5. Get Out

Iako se radnja filma odvija daleko od noći lova na slatkiše u kostimima, Get Out je nesumnjivo jedna od strašnijih priča današnjice. Sve započinje gotovo kao romantična komedija o mladom paru koji se sprema na avanturu upoznavanja roditelja, ali neprestano je prisutna vrlo uznemirujuća nota i tjeskobna atmosfera, što u potpunosti eskalira kada se skinu sve maske i stvari se otmu kontroli.

Istražujući pitanje rasizma na potpuno uvrnut način, film je iznimno tjeskoban i napet te neprestano testira povjerenje gledatelja servirajući mu sa svakom novom minutom sve nevjerojatnije događaje i ideje, gurajući granice sve dalje i dalje. Pomiješanost svakodnevnih i dosadnih aktivnosti sa suptilnom i sveprisutnom paranojom zbog neobjašnjivih događaja koji nemaju veze s nadnaravnim i ne mogu se odbaciti samo kao nešto vjerojatno zamišljeno prisutna je u čitavom filmu i gledatelju ne dopušta vrijeme za predah. Jednom kada film završi jednako eksplozivno kao što je i počeo, gledatelju je jednako drago što je tortura završila, ali i što ju je uopće doživio.

6. Pan’s Labyrinth

Guillermo del Toro samog sebe smatra zaštitnikom čudovišta, što i pokazuje u svojim filmovima, a jedan od najboljih mu je Pan’s Labyrinth, dom nekoliko takvih štićenika. Inspiriran bajkama i njihovom sposobnošću zavođenja, del Toro u ovom filmu priča o djevojčici okruženoj stravom, jadom i neizvjesnosti koje su daleko strašnije od mitskih i fantastičnih bića s kojima se susreće i počinje družiti.

Melankoličan i mračan magijski realizam ovog filma jednako je očaravajući kao što je i zastrašujući – dok djevojčica Ofelia kao u nekoj alternativnoj stvarnosti obavlja zadatke za groteskno dotjerana čudovišta, njen novi očuh monstruozno vrši teror u vrlo opipljivom i stvarnom svijetu sukobljenih opresora i pobunjenika, ne birajući sredstva, a naizgled niti žrtve.

7. IT (1990)

Psihološka horor drama temeljena na istoimenom romanu Stephena Kinga bila je nominirana za dvije nagrade Emmy od kojih je osvTommy Lee Wallace ojila jednu – za najbolju glazbu.

Godine 1960. grupu djece, društvene izopćenike maltretira banda ljigavaca koje predvodi Henry Bowers. No oni nisu njihov jedini problem. Djecu opsjeda i zli demon koji ima sposobnost pretvoriti se u žrtvine najgore strahove te se većinom nalazi u obliku sadističkog klauna zvanog Pennywise the Dancing Clown. Nakon što pobjede demonskog klauna kao djeca, on se vraća 30 godina kasnije te ga sada kao odrasli ponovno moraju pobjediti.

8. Let the Right One In

Okrutna, ali istodobno iznimno romantična priča smještena u Blackeberg, predgrađe Stockholma, 1982. godine. Priča govori o dvanaestogodišnjem dječaku Oskaru kojeg maltretiraju u školi i koji mašta o osveti. Jednoga dana upoznaje Eli, neobičnu djevojčicu njegovih godina, koja je puna suprotnosti. Izgleda zapušteno i mršavo, ali je istodobno jako lijepa i Oskar se u nju zaljubi. Ali Eli nije poput drugih ljudi: ne podnosi sunce ni hranu, a da bi ušla u neku prostoriju, mora biti pozvana unutra. Eli daje Oskaru snagu da se osveti, ali kada shvati da Eli mora piti ljudsku krv kako bi preživjela, suočen je s odlukom.

9. Saw (2004)

Rijetko koji film u istoriji horor žanra je uspio da stvori toliko poklonika i fanova koji sa nestrpljenjem iščekuju svaki novi nastavak kao ovaj projekat tada malo poznatog režisera i scenariste Džejmsa Vana (James Wan) koji danas predstavlja veoma cijenjeno ime u svijetu horora. Sa praksom snimanja nastavaka svake godine i premijere tačno na Noć vještica ova franšiza se smatra najisplativijim horor serijalom u historiji svjetske kinematografije. Sve je počelo 2004. godine kada je premijerno prikazan prvi dio i kada je Vanov izvanredan talenat debitovao na filmskom platnu.

Ukratko, radnja filma, koji je kod nas preveden kao Testera ili Slagalica Strave, prati dvojicu nesrećnika koji se bude vezani lancima u prostorijama serijskog ubice koji sebe naziva Jigsaw. Oni moraju pratiti određena uputstva kako bi uspjeli da se oslobode i eventualno pobjede u igri na život i smrt. Glavni akcenat je stavljen na užasnim grafičkim specijalnim efektima koji su stvoreni sa namjerom da prikažu publici efekte mučenja, povreda i fizičkih i psihičkih trauma. Sa veoma skromnim budžetom koji se kretao oko milion dolara svi se slažu da je konačan produkt mnogo realniji, ozbiljniji i efektniji od onoga što su i sami autori očekivali.

10. Halloween (1978)

Halloween je jedan od začetnika prave horor industrije. Ako odete nekoliko godina unaprijed, naići ćete na cijelu franšizu filmova koji su nastali upravo prema ovome predlošku. Michael Myers postao je zaštitni znak za horor žanr, dok je njegova maska postala pravo vizualno remek djelo.

Prvi film o počecima M.Myersa, vodi nas u njegovo djetinjstvo gdje možemo vidjeti Michaela kao dijete, ali ne obično dijete, već dijete s nožem. Film nije pun scena krvi i mučenja, ali je zato nabit pravom horor atmosferom i odličnim scenama napetosti i straha za život glavne glumice, koju je u ovome nastavku perfektno odglumila Jamie L. Curtis.

Jedna od zanimljivosti vezana za snimanje samog filma je ta, da je film sniman u proljeće, ali radnja filma se događala u jesen, te je redatelj za scene kupio nekoliko tona lišća koje su doprinjeli atmosferi jeseni. Svaki put kad bi morali snimati scene iz početka, ručno bi skupljali to isto lišće.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH