Pratite nas na društvenim mrežama

Film ‘re:Generacija’ dobio pozitivne ocjene i publike i filmskih kritičara

FILM

Film ‘re:Generacija’ dobio pozitivne ocjene i publike i filmskih kritičara

Dokumentarni film “re:Generacija“ u režiji Emira Kapetanovića je nakon projekcija koje su održane u Drvaru, Jajcu i Gornjem Vakufu-Uskoplju dobio pozitivnu ocjenu od publike i filmskih kritičara.

Naime, nakon sarajevske premijere koja je izazvala veliki interes javnosti, film je krenuo na višemjesečnu turneju u okviru koje će biti prikazan u 17 bh. gradova, nakon čega slijede projekcije u New Yorku, Washingtonu i Dallasu.

Među glavnim junacima ovog dokumentarca su mladi iz deset bh. gradova koji su, kao učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, u prethodnih godinu dana posjetili 13 gradova širom BiH, razgovarali s više od 170 pojedinaca – žrtava rata, vjerskih poglavara, ratnih veterana, aktivista, političara, novinara, umjetnika i različitih donosilaca odluka, te obišli i mjesta stradanja.

U nastojanju da pokušaju promijeniti svoju budućnost, morali su otputovati u prošlost svojih roditelja i tamo potražiti odgovore na pitanja koja ih danas muče, a koja nisu dio njihovih životnih iskustava.

– Ljudi su nam čestitali poslije premijera, bili su dirnuti filmom, grlili su nas i prepričavali svoja dešavanja iz rata. Reakcije su fenomenalne, bilo je suza i smijeha i mislim da je većina film shvatila baš onako kako smo ga mi htjeli prikazati – kazala je mlada ambasadorica pomirenja Lorena Grbavac (Gornji Vakuf-Uskoplje).

Vlastitim primjerom ambasadori pomirenja projekta “re:Generacija“ stavili su na znanje svim svojim sugrađanima i sunarodnjacima da, pored velikog broja mladih koji odlaze iz naše zemlje, postoje i oni koji žele ostati i graditi bolju budućnost za sebe i sva naredna pokoljenja.

Naredne projekcije filma u decembru, kako najavljuju organizatori, bit će održane u Brčkom, Tuzli i Zvorniku.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH