Pratite nas na društvenim mrežama

‘Drugi spol’ – Najvažnija ženska knjiga svih vremena

Kultura

‘Drugi spol’ – Najvažnija ženska knjiga svih vremena

Simone de Beauvoir (1908 – 1986) – francuska je filozofkinja, autorica romana, eseja i memoara. U 21. godini postala je najmlađa osoba – ali tek deveta žena – u francuskoj historiji s položenim državnim ispitom iz filozofije. U to vrijeme upoznaje Jean-Paula Sartrea s kojim je provela cijeli život dijeleći s njim više od pola stoljeća političke i intelektualne stavove. Njihova veza i danas se smatra jednom od najnekonvencionalnijih u Francuskoj. Kao profesorica filozofije i pobornica egzistencijalizma, Simone de Beauvoir prepliće svoje intelektualne interese s književnim stvaranjem te tako temama koje obrađuje u svojim ro­manima nastoji ilustrirati neka filozofska pitanja. U istim djelima odražava se i njezina uključenost u socijalne borbe onoga doba. Autorica je objavila više romana, među kojima su Gošća i Mandarini, više knjiga memoara u kojima pripovijeda o svojemu životu od ranoga djetinjstva (Uspomene dobro odgojene djevojke) do starosti i smrti svojega životnog suputnika J.-P. Sartrea (Starost, Tout Compte Fait, Ceremonija oproštaja). No knjiga koja je proslavila Simone de Beauvoir nesumnjivo je njezin opsežan esej o ženskom položaju Drugi spol.

Do pojave imena Simone de Beauvoir, historija filozofije doima se kao isključivo “muški sport”. Zvuči nevjerojatno da se niko do polovice dvadesetog stoljeća nije pitao što to znači biti ženom i kakav je to svijet u kojemu trebaju proći dva tisućljeća da se žena predstavi kao subjekt i objekt filozofske misli. (Interesantno je da su tri i danas najveće filozofkinje, Hannah Arendt i dvije Simone, Weil i de Beauvoir, rođene u razmaku od samo četiri godine.)

Upravo to je pitanje u središtu misli ove knjige – što znači biti pripadnicom drugoga spola? Pritom pojam drugi ne označava samo drugost u hegelijanskom smislu različitosti, već i redni broj, dakle onaj spol koji dolazi nakon prvog spola. Onog spola koji u jeziku već svojata ravnopravnost s pojmom ljudskosti, dok je drugi spol samo negativ i označen je svojim nepripadanjem, te se ženu uopće ni ne poima, ako nije u odnosu na muškarca.

Simone de Beauvoir u Drugom je spolu još 1949. godine pokušala prodrijeti u žensku bit istražujući odnos prema ženama kroz historiju te se zbog toga ovo djelo i dan danas smatra jednim od ključnih djela feminističke filozofije. Tematski “Drugi spol” progovara o ulozi žene, njenom razvoju, ugroženosti te mišljenju što uopće znači “biti žena”. Knjiga je pisana kroz 14 mjeseci te izdana u dva volumena, a zbog poglavlja koja se tiču biologije i evolucije žena, Vatikan je knjigu smjestio na listu “Zabranjenih knjiga”. Treba napomenuti kako je ova knjiga primarno namijenjena zahtjevnijim i iskusnijim čitateljima/icama, pogotovo s obzirom na osamsto strana egzistencijalnog teksta, no vjerujte nam kako je svih 800 stana vrijedno truda s obzirom na to kako postavlja pitanja i dan danas aktualna. Od rasprave o položaju žene kroz historiju, izazovima braka i majčinstva do mogućnosti koje se nalaze ispred žena, ženskoj seksualnosti, književnim ženskim likovima te mnogim drugim temama de Beauvoir je nastojala odgovoriti na pitanja koja još uvijek muče žene širom svijeta.

Autorica također obrađuje književne prikaze žene na primjerima D. H. Lawrencea, Breto­na, Stendhala itd. Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putem oslobađanja kroz obrazovanje i rad. Može se bez pretjerivanja reći da je knjiga temelj današnjih sve popularnijih rodnih studija, jer, kako kaže Judith Butler, Beauvoirina formulacija „Žena se ne rađa, nego postaje ženom“ prvi put u historiji razdvaja pojmove „spola“ i „roda“. Knjiga je prevedena na četrdeset jezika.

Simone de Beauvoir je smatrala da su žene definirane kao „drugi spol“ od strane patrijarhata pripisivanjem lažne aure „misterije,“ a stereotipiziranje u društvu uvijek provodi dominantna grupa. Ona kritizira klasifikaciju prema kojoj je muškarac apsolutan i transcendentan, a žena nedovršena i osakaćena.

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH