Pratite nas na društvenim mrežama

David Bowie: Umjetnik koji je obilježio svjetsku muzičku scenu

MUZIKA

David Bowie: Umjetnik koji je obilježio svjetsku muzičku scenu

“Iskoristite najbolje svaki trenutak. Mi ne evoluiramo. Mi ne idemo nigdje.”

8. januara 1947. godine, rođen je David Robert Hayward-Jones, multitalentovani umjetnik iz Velike Britanije, koji je bio idol mnogih generacija. Ovaj pjevač, kompozitor, gitarista i još mnogo štošta, osim za muziku, zanimao se i za umjetnost filma i televizije.

David Bowie se pojavljivao u velikom broju filmova, serija, dokumentaraca o sebi, ali i drugim muzičarima, kao i umjetnika poput Endija Vorhola. Gledali smo ga u ostvarenjima „Just a Gigolo“, „The Hunger“, „Into the night“, „Labyrinth“, „Basquiat“, „The man who fell to Earth“ (za šta je dobio i Saturnovu nagradu za najboljeg glumca) i mnogim drugim. U popularnoj TV seriji „Twin Peaks“ muzičara možemo vidjeti u sezoni iz 1992. kao FBI agenta Philipa Jeffriesa. Kreator serije David Lynch je prije Davidove smrti 2016. pregovarao sa njim o ponovnom učestovanju u seriji. U „Twin Peaks: The Return“ njegov lik se manifestuje u sceni sna.

David se za muziku počeo zanimati još s devet godina. Sve se to dogodilo pod utjecajem oca koji je sakupljao ploče, a maleni ih David slušao i upijao. Muzička karijere kreće sa šesnaest godina. 1962. osniva bend ‘The Konrads’ i svira blues. Kasnije s bluesa prelazi na stil britanskog popa. Rani singlovi ostaju nezapaženi. U ranim šezdesetima Bowie nastupa pod imenom “Davie Jones”, pa su ga zamjenjivali s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz grupe “The Monkees”. Zbog toga svoje umjetničko ime mijenja u “Bowie”, po junaku Jimu Bowieu poznatom po Bowie nožu.

Prvi album izdaje 1967. Radi se o mješavini popa i psihodelije. David Bowie mijenja svoj muzički stil i imidž, te u maniri hipi pokreta izdaje album Man Of Words, Man Of Music. Album nije privukao pažnju, ali se na njemu nalazi pjesma “Space Oddity”, koja ponovo izlazi kao singl i postiže zapaženi uspjeh u Velikoj Britaniji. ‘Space Oddity’ korišten je u BBC-jevom prijenosu prvog spuštanja ljudi na Mjesec.

Bio je član čak deset bendova The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine i Tao Jones Index.

Bio je jedan od začetnika tzv. glam rocka , stila u rock muzici pokrenutog u Velikoj Britaniji, sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao što sam termin sugerira, riječ je bila o muzičarima, počevši s Bowiem i Marcom Bolanom iz grupe T Rex, koji su se na pozornici nosili ekstravagantnu odjeću, naglašenu šminku i one legendarne velike cipele s visokim potplatama, koje neki i danas zovu platformama. Bowie je na pozornici, u fazi Ziggy Stardusta, izgledao toliko radikalno drugačije da su mnogi taj stil doživjeli kao poigravanje s dotadašnjim poimanjem spolova.

Deset mjeseci nakon smrti Davida Bowieja početkom 2016. godine rock kritičar Paul Morley, autor više knjiga, među kojima su one o Joy Divisionu i Grace Jones, napisao je knjigu o muzičkoj zvijezdi čija je iznenadna smrt potresla cijeli svijet.

Uzbudljiva biografija uglednog pisca, autora te voditelja televizijskih i radijskih emisija počinje Bowiejevom smrću. Tačnije, njegovim opisom 10. januara prije dvije godine, kad su mnogi zvali i tražili od njega da kaže nešto pametno o prerano umrlom umjetniku. Priča Paula Morleyja o Bowieju krajnje je osobna, a počeo ju je pisati u sklopu izložbe ‘David Bowie Is…’ u muzeju Victoria i Albert u Londonu 2012. godine, do kada je bilo napisano već 37 biografija o umjetniku koji je oblikovao 20. stoljeće.

David Bowie zauvijek je obilježio svjetsku muzičku scenu, a obožavatelji će ga pamtiti po brojnim muzičkim klasicima.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike MUZIKA

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH