Pratite nas na društvenim mrežama

DARK- Pitanje nije gdje, nego kada?

RECENZIJE

DARK- Pitanje nije gdje, nego kada?

Kada dvoje djece nestane u malom njemačkom gradu, njegova grešna prošlost izložena je zajedno s dvostrukim životima i razlomljenim odnosima koji postoje između četiri porodice u potrazi za djecom. Počinju se otkrivati misteriji, dvostruki životi, tajne, ali i prošlost četiri prilično povezane porodice kroz tri generacije. Misteriozna drama uvodi zamršenu zagonetku ispunjenu preokretima koja uključuje mrežu znatiželjnih likova, koji su povezani s problematičnom poviješću grada.

Ono što od prvog momenta okupira je sveukupna atmosfera. Od prvih taktova, naslovne teme, kadrova, fotografije, kostima, glumaca i njihove interakcije, jasno vam je zašto je ovo trenutno najpopularnija njemačka serija. Okruženje gdje dominira mistična gusta šuma, tamni tonovi kišovite jeseni, nuklearna elektrana, pećine, duge puste staze, skriveni pećinski labirinti čine savršenu podlogu za mističnu tamnu priču, idealnu za zaljubljenike u psihološki užas. Ovdje ne postoje romantične scene na kiši, oluje su iskorištene kao podloga za različite verbalne ali i fizičke obračune, što dodatno potencira tu atmosferičnost.

Ne postoji nebitna scena, ne postoji dijalog za predah, sve je jednako važno. Priča je vremenski podijeljena u tri vremenska razdoblja, budućnost i prošlost podijeljenu na dva različita ciklusa. Počinje u bliskoj budućnosti, u novembru 2019. godine, a potom selimo 33 godine u prošlost, u 1986. godinu, zatim još 33 godine unazad, u 1953. godinu i tako u krug. Kako kažu, svake 33 godine historija se ponavlja, prošlost ne utječe samo na budućnost, nego i budućnost utječe na prošlost.

Likova ima dosta i svaki od njih je odlično napisan, zanimljivo je kako dvije ili čak tri osobe grade jedan lik u njihovim različitim životnim dobima. Postoji dosta međusobnih preklapanja identiteta i postupaka, što još više tjera gledaoca da bude potpuno koncentrisan i konstantno unutar same priče. Prve četiri epizode posvećene su predstavljanju likova i njihovih međusobnih odnosa, taman kada pomislite da ste konačno pohvatali ko je ko, priča vas odvede u prošlo stoljeće, gdje upoznajete ispočetka te iste likove u njihovoj mladosti. Do kraja prve sezone pojave se po dvije ili čak tri verzije istih likova. Kada se zapletete u kompleksnu mrežu likova, poželjet ćete pogledati čitavu sezonu ispočetka.

“Dark” predstavlja prvu njemačku originalnu seriju proizvedenu za Netflix. Vrlo brzo je doživjela izuzetan uspjeh i visoke ocjene od kritičara i publike, kao i brojne nominacije za nagrade za najbolji scenario, najboljeg glumca (Oliver Masucci), najbolju glumicu (Karoline Eichhorn), ali i najbolji koncept.  Ovo je izuzetno kvalitetna, konceptualno mračna serija svjetskog kalibra, koja donosi  upravo takvih 10 epizoda prve sezone, a drugu sezonu očekujemo u junu ove godine.

Žanrovi: drama, misterija, naučna fantastika

Kreatori: Baran bo Odar, Jantje Friese

Mjesto proizvodnje: Njemačka

Datum premijere prve sezone: 1.12. 2017.

Datum premijere druge sezone: 21.6.2019.

Avanturista i sanjar. Vječiti zaljubljenik u umjetnost, a po struci inženjer. Inženjer svoje sreće.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH