Pratite nas na društvenim mrežama

Daniel Radcliffe čita ‘Harry Pottera’

Kultura

Daniel Radcliffe čita ‘Harry Pottera’

“Harry Potter” jedna je od najuspješnijih književnih saga odnosno serijala, a ne treba ni govoriti o impresivnoj franšizi koja je književni tekst J.K. Rowling odvela izvan granica Sunčevog sistema. U stratosferu je ujedno lansiran i Daniel Radcliffe – glumac koji je posudio tijelo, lik i glas malom engleskom čarobnjaku i postao zaštitno lice franšize.

Glumac inače sudjeluje u inicijativi za čitanje ‘Harryja Pottera’ kod kuće dok traje izolacija zbog pandemije korona virusa. Sve takve snimke potom se objave na Rowling online stranici kako bi se pomoglo djeci, roditeljima, skrbnicima i učiteljima da lakše prođu kroz ovu krizu.

Radcliffe je u utorak započeo čitati poglavlje, govoreći kako je Harry kao dijete ostavljen na pragu svoje tetke i ujaka. Sa svog kauča čita uvodne retke. Čitanju ovog modernog klasika pridružit će se glumica Dakota Fanning, Stephen Fry i nogometna zvijezda David Beckham, koji će u sedmičnim intervalima čitati po poglavlje. No, ovaj trojac tek su prva imena iza audio-knjiga o Harryju Potteru te će im se kroz nadolazeći period pridruživati nova imena poznatih. Svakako, sve na službenoj stranici franšize.

Ono što je posebno bitno jest didaktičko-pedagoška komponenta cijelog projekta koja čitatelje i slušatelje kasnije pitanjima, zadacima i izazovima navodi na kritiku, komentar, analizu, interpretaciju i razmišljanje.

Nastavi čitati

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH