Pratite nas na društvenim mrežama

Charlie Chaplin – Nijemi hroničar glasnog vremena

FILM

Charlie Chaplin – Nijemi hroničar glasnog vremena

Karijera Charlieja Chaplina jedna je od najimpresivnijih u umjetnosti jer je proveo skoro 75 godina na sceni i na setu.

Dan bez smijeha je izgubljen dan, često je govorio Charlie Chaplin, jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. Rođen je 16. aprila 1889. u londonskom Walworthu, u braku zabavljača u varijeteu, koji su se rastali prije nego što je Charlie Chaplin navršio tri godine. Po prvi put se pojavio pred publikom sa 11 godina (1900), kasnije je dobio stalni posao u pozorištu, a 1910. preselio se u SAD.

Chaplin je bio multitalent nevjerojatne kreativne energije i “glavna tačka“ praskozorja kinematografije. Glumac, redatelj, producent, scenarist i skladatelj čije su partiture u nijemoj eri govorile umjesto riječi, podjednako vješto dočaravajući humornu dinamiku i svirajući akorde iskreno emotivna patosa kao, recimo, u “Mališanu“ (1921.), “filmu koji će vas nasmijati, a možda i rasplakati“. Bio je genijalni imitator i (panto)mimičar, sposoban u svakome trenutku dočarati široku lepezu emocija, fantastičan u burleski/slapsticku, majstor gega i vizualne komedije za koju sve što mu je trebalo jest “park, policajac i lijepa djevojka“. No, to što je radnju jednog od svojih najboljih ostvarenja – “Cirkus“ (1928.), za kojeg je primio specijalnog Oscara za versatilnost i genijalnost u pisanju, glumi, režiji i produkciji – stavio u cirkus, ne znači da je Chaplin bio obični “klaun“, premda se ispod njegova osmijeha dala nazrijeti tuga. Napokon, komedija je najbolja kad je na rubu (melo)drame i tragedije. Zato je Charlie mogao paralelno nasmijavati i rasplakati publiku, ali i uputiti društvenu kritiku.

Njegov glavni lik bio je Skitnica, lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar te bambusov štap, a zaštitni znak su mu potkresani brkovi.

Godine 1914. debitirao je kao Skitnica na filmu u nijemoj komediji Kid Auto Races at Venice.

Dugometražni filmovi kao što su Mališan, Zlatna groznica, Cirkus ili Svjetla velegrada učinili su ga holivudskom superzvijezdom. Iako su zvučni filmovi postali dominantni, Chaplin ih nije htio snimati sve do 1940.

Tada je nastao njegov prvi zvučni film – Veliki diktator – kao čin prkosa protiv Adolfa Hitlera i nacizma, a sniman je i objavljen godinu dana prije nego što je SAD napustio svoju politiku izolacionizma kako bi ušao u Drugi svjetski rat.

Znao je reći kako “isti tren kad kupiš kartu za kino u drugom si svijetu“. Pa ipak, taj svijet, koliko god kinematografski magičan bio u onom opće prihvaćenom smislu poimanja te magičnosti, nije se puno razlikovao od ovog našeg. “Život je tragedija kad ga se gleda u krupnome planu, ali komedija u totalu“, jednom je rekao. Kao hroničar gorko-slatkog života vječito na strani maloga čovjeka, Chaplin je, naime, bio svjestan “siromaštva, nezaposlenosti, političke netolerancije, ekonomske nejednakosti i tiranije strojeva“, svega onoga što je i danas na snazi, pa su njegovi najbolji filmovi, bilo komične romanse u pantomimi “totala“ (“Svjetla velegrada“, 1931.), socijalno intonirane satire u “krupnome planu“ (“Zlatna groznica“, 1925., “Moderna vremena“, 1932.) ili direktne kritike politike (“Veliki diktator“, 1940.), temeljeći humor na suprotnostima bogatih i siromašnih, malih i velikih, govorili upravo o tome – tami iza “svjetala velegrada“, svijetu punom kaosa u kojemu pozitivan pogled na život može održati ljudski duh.

Charliejeva popularnost nije pala ni pojavom zvučnog filma kojeg je on isprva ignorisao uvjeren da će “govor pokvariti ljepotu kinematografije“. Komedija se s vremenom mijenjala, na scenu su stupale nove nade, ali Charlie Chaplin je ostao jedan i jedini, što je očito i 41 godinu nakon njegove smrti, kada je preminuo tiho, u snu, kao u nekom svom nijemom klasiku.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH