Pratite nas na društvenim mrežama

Burning Man – Festival na koji je teško upasti

Lifestyle

Burning Man – Festival na koji je teško upasti

Burning Man Festival odavno nadilazi okvire muzičkog festivala te je postao pravi kulturni fenomen koji je prepoznatljiv širom svijeta. Ovaj globalni pokret pretvara nevadsku pustinju u privremeni grad u kojemu posjetitelji sami stvaraju sadržaje. Naime, Burning Man cilja na suradnju i aktivno sudjelovanje učesnika čije kreativne ideje rezultiraju najrazličitijim sadržajima.

Stoje iza ideala zajedničkog rada u kojemu svatko sudjeluje i stvaranja sadržaja neovisno o korporacijskom iskorištavanju, jer smatraju da je to jedini način da se kultura zaštiti. Uz to i vrednuju građanske dužnosti i ekološku osvještenost, pa se tokom cijelog festivala angažirano pristupa očuvanju prostora, a od učesnika se očekuje da počiste za sobom nakon događaja.

Burning Man svake godine privuče oko 70.000 ljudi u pustinjski Black Rock City. Sudionici donose najrazličitije skulpture, neobične automobile i ostale izvanredne kreacije, uz ritualne šatore i DJ pultove iznova stvaraju američki fenomen. Festival se održava u posljednjoj sedmici augusta, a kulminacija događaja je spaljivanje divovskog drvenog totema koji predstavlja The Mana – zvuči dosta plemenski i ritualno.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Lifestyle

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH