Pratite nas na društvenim mrežama

Britanska umjetnica napravila instalaciju o opsesiji telefonima

Kultura

Britanska umjetnica napravila instalaciju o opsesiji telefonima

Amsterdam Light Festival je jedan od najvećih svjetskih festivala u Evropi, koji se održava jednom godišnje od 2012. godine.

Tokom zimskog perioda umjetnici iz cijelog svijeta učestvuju na festivalu, stvarajući jedinstvene svjetske izložbe koje inspirišu i prosvetljuju posjetioce. Ovogodišnje izdanje Amsterdam Light Festivala će trajati do 20. januara 2019. godine na različitim lokacijama u središtu ove popularne turističke destinacije u Nizozemskoj.

Na svojevrsnoj izložbi na otvorenom prezentirano je 29 svjetlosnih umjetničkih radova i instalacija nizozemskih i međunarodnih umjetnika, postavljenih duž rijeke Amstel i amsterdamskih kanala. Među brojnim umjetnicima ove godine instalaciju je predstavila i britanska umjetnica Gali May Lucas naziva “Absorbed by Light”, a koju je napravila u saradnji sa Karoline Hinz.

Danas, većinu dana trošimo na naše mobilne telefone skrolujući kroz postove koji nas zaista ne tjeraju da razmišljamo i o čemu. Izgleda da radije biramo da provedemo vrijeme na našim telefonima nego da razgovaramo sa dragim ljudima. Očigledno je da naša opsjednutost tehnologijom izmiče kontroli i ponekad utiče na naš odnos s najdražima. Ova udaljenost između ljudi često postaje inspiracija za savremene umjetnike.

Umjetnica koja je stvorila ovu instalaciju kaže da želi da stvori nešto u čemu bi svako mogao da se pronađe.

“Idem ujutru biciklom na posao i vidim ljude koji su se izgubili u svjetlu njihovih mobilnih telefona. U parkovima na klupi, u tramvaju, u restoranima – niko više ne razgovara.” – kaže Gali May Lucas.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH