Pratite nas na društvenim mrežama

Black Mirror: Bandersnatch (2018)

RECENZIJE

Black Mirror: Bandersnatch (2018)

Kreator Black Mirror-a, Charlie Brooker ima smisao za priče u kojima se tamnija strana tehnologije istražuje na jedinstven i zanimljiv način: “Nosedive” istražuje opasnosti društvenih medija i njihov utjecaj na društvo, dok “The Entire History of You” istražuje rizike implantiranja memorije koji bilježi sve što vidite i čujete. Brookerove priče često su duhovite, uzbudljive i zastrašujuće, ali se uvijek promatraju kroz pasivnu leću, koja od publike ne zahtijeva ništa više od njihove pažnje.  Bandersnatch je novi Netflixov eksperiment, postavljen na granicu između videoigre i filma.

Radnja je smještena u 1984. godinu, u vrijeme kada su video igre bile izuzetno popularne. Stefan (Fionn Whitehead) je mladi dizajner video igara, čiji san je da prilagodi knjigu “ Bandersnatch” kao PC igru. Bandersnatch u prevodu znači  “odabrati svoju avanturu”. Popularne u osamdesetima, ove su knjige tražile da napravite izbor na kraju svakog poglavlja. Svaki bi vas odgovor uputio na drugu stranicu u knjizi, koja bi vas vodila ili na daljnje avanture ili u strašnu smrt. Na taj način kontrolirate ishod priče, unutar ograničenih parametara. Stvarni zaplet Banderstacha nije toliko komplikovan na površini, međutim kako radnja odmiče sve je mizernije i komplikovanije. Gledalac je postavljen kao aktivni učesnik filma, smješten u podsvijest glavnog lika, koji ga kontrolira da donese određene izbore.  Koji god izbor da gledaoc napravi, priča će težiti prema tome da nametne svoj kraj. Na taj način posmatarču se daje prilika da dobije perspektivu glavnog glumca, odnosno da vidi koliko je samom protagonisti neizbježno biti pod konstantnom kontrolom. Neizbježno je da se gledalac osjeti na trenutke odgovornim za izbore koje je donio, što mu nameće potrebu da gleda iznova i iznova, tragajući za kombinacijom koja će rezultirati sretan kraj.

Bandersnatch je interaktivno iskustvo koje uzima najbolje aspekte video igara i filmova kako bi se stvorila priča s višestrukim narativnim permutacijama. Međutim, glavna priča ima neke narativne probleme koji sprječavaju da ta ravnoteža između priče i interaktivnosti bude savršena. Mnogo je fokusa postavljeno na sam revolucionarni pristup filmu, dok je priča ostala nezaokružena, nedorečena i na trenutke dosadna.  Uzimajući u obzir da je ovo nešto novo i nikada nije testirano u seriji za odrasle (Netflix je ove godine testirao interaktivnost u dječijoj seriji), postoje prilagodbe koje se moraju integrirati u ovaj novi model izražavanja.

Redatelj: David Slade

Scenarij: Charlie Brooker

Glumci: Fionn Whitehead, Craig Parkinson, Alice Lowe, Will Poulter

 

Avanturista i sanjar. Vječiti zaljubljenik u umjetnost, a po struci inženjer. Inženjer svoje sreće.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH