Pratite nas na društvenim mrežama

Bird Box (2018)

RECENZIJE

Bird Box (2018)

Sjećate li se filma “A Quiet Place” u kojem imamo postapokaliptičnu sliku svijeta, u kojoj se vanzemaljci pojavljuju na svaki glasniji zvuk? U filmu “Bird Box” imamo donekle sličnu situaciju, gdje nas gledanje u mističnu silu tjera na samoubistvo.

Zasnovan na knjizi Josh Malermana film Bird Box prati priču o majčinstvu, požrtvovanosti, preživljavanju. Film počinje sa scenom u kojoj Malorie (Sandra Bullock) na ne tako nježan način objašnjava dvoje petogodišnjaka da šta god da se desi moraju držati oči zatvorene. Zatim nas film vraća pet godina unazad objašnjavajući nam kako je čitava situacija počela. U tom dijelu vidimo kako se ova trudna heroina sa još osam preživljelih skriva u kući Douglasa, kojeg glumi John Malkovich. Dok se skrivaju u kući u filmu se ne dešava mnogo toga, osim što shvataju da je jedini način da se ne zaraze jeste da drže oči zatvorene kada dođu u dodir s onim što se krije napolju.

Ono što daje na dinamici ovog filma su dvije paralelne priče, s jedne strane pratimo situaciju u kojoj su preživjeli u kući, a s druge strane je Malorie sa dvoje djece na rijeci, što nam nagovještava da će oni jedini preživjeti. Redateljka ovog filma Susanne Bier je uspjela stvoriti drugačiju horor priču, u kojoj imamo situaciju obrnutu od tipične “uklete kuće”, u kojoj je sve izvan kuće “ukleto”, a oni u kući se bore za opstanak. Možda je  i veća prijetnja od mistične sile koja se krije izvan kuće strah i nepovjerenje koje vlada među preživjelima i to je upravo ono što ih i košta života.

Glavno pitanje koje se provlači dok gledamo ovaj film je šta je to što ljude tjera na samoubistvo u momentu kada pogledaju u tu mističnu silu? Pretpostavka je da se u tom trenu svako suočava sa svojim najdubljim strahom i u nemogućnosti da procesuira taj strah izvršava samoubistvo. U jednom trenu filma upoznajemo se i sa skupinom ljudi koji su u stanju suočiti se i preživjeti ove nadmoćne sile. Predstavljeni su kao “misfits” i oni ovu silu posmatraju kao nešto lijepo.

Iako ima svojih nedostataka i nedorečenosti ovo je film koji na trenutke ima zanimljive elemente, vodi nas kroz priču o majci koja je spremna na sve kako bi spasila djecu, sa elementima ljubavne priče između Malorie i Toma (Trevante Rhodes). U nekim trenucima dosta glasan, u drugim tih, Bird Box zalazi u najdublje ljudske strahove, te otvara svijet koji se krije iza tih strahova. Iako ne uspijeva stvoriti toliko napetosti koju možemo osjetiti u filmu A Quiet Place, Bird Box je ipak vrijedan gledanja.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH