Pratite nas na društvenim mrežama

Berlinale: Dvije nagrade za film “Bog postoji, zove se Petrunija”

FILM

Berlinale: Dvije nagrade za film “Bog postoji, zove se Petrunija”

Odlukama žirija film bosanskohercegovačke scenaristice Elme Tataragić “Bog postoji, zove se Petrunija” dobio je Nagradu ekumenskog žirija i Guild film nagradu 69. Berlinalea!

Režiju ovog filma potpisuje poznata makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska s kojom je Tataragić radila i na prošlom filmu KADA DAN NIJE IMAO IME, a film je koprodukcija Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije. Film prikazuje gotovo komični apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetjednogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u „muški“ svijet.

Na ovogodišnjem Berlinaleu prikazan je i film “Šavovi” Miroslava Terzića za kojeg je scenarij također napisala Elma Tataragić, a koji je proglašen najboljim u “Panorama” programu na Berlinaleu. Članovi žirija su istakli da je film je odličan primjer snage filmske umjetnosti te su pohvalili režiju, tehniku, scenarij i glumu.

Film se bavi veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH