Pratite nas na društvenim mrežama

Banksy nagovijestio da je želio da uništi cijelu sliku prodatu na aukciji

Showbiz

Banksy nagovijestio da je želio da uništi cijelu sliku prodatu na aukciji

‘Djevojčica s balonom’ prodana je za 1.042 milijuna funti, a nakon toga je kroz nju prošao rezač skriven u okviru.

Slika na kojoj djevojka pokušava uhvatiti crveni balon u obliku srca bila je posljednja na aukciji. No, nekoliko trenutaka nakon što je slika prodana, platno je prošlo kroz rezač papira skriven u okviru.

Stručnjaci poput Offera Watermana smatraju kako je ovo odlična reklama za Banksyja. ”To ima veću vrijednost kao trenutak nego kao samo umjetničko djelo”, rekao je Waterman koji vjeruje da iz Sotheby'sa zaista nisu znali što se dogodilo. Kaže kako nije bilo razloga da oni to znaju.

Britanski ulični umjetnik Banksy objavio je video na svom site-u u kojem nagovještava da mu je namjera bila da skriveni mehanizam za sječenje u potpunosti uništi njegovu sliku “Djevojčica s balonom”, prodatu na londonskoj aukciji.

Mnogi su diskutovali da li je čuveni anonimni umjetnik želio da sačuva dio platna netaknutim, a špekuliše se da bi to povećalo vrijednost slike.

U videu koji je objavio u utorak, Banksy prikazuje sebe dok montira mehanizam za sječenje u ram slike, a klip se završava porukom: “Na probama je radio svaki put”.

Nastavi čitati
Advertisement

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Showbiz

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH