Pratite nas na društvenim mrežama

ANNIHILATION – Zastrašujuća vizija ljudske svijesti

FILM

ANNIHILATION – Zastrašujuća vizija ljudske svijesti

Annihilation (Uništenje) je ekranizacija istoimenog romana Jeffa Vandermeera, koji čini trilogiju nazvanu Southern Reach. Alex Garland, koji iza sebe ima nekoliko ekranizacija, a i sam je i pisac i scenarist, uspio je na ekran prenijeti esenciju ideje “uništenja”. Iako je izmijenio neke detalje, likove i događaje, uz dodatak svojih metafora kroji narativ koji se uveliko razlikuje od standardne naučne fantastike.

Annihilation je film o pojavi paralelnog svijeta, u kojem ne važe nama poznati zakoni fizike i hemije. Svijet u kojem se DNA biljaka i živih bića miješaju i mijenjaju prvobitni energetski oblik, gdje ljudi u kombinaciji sa biljkama i životinjama grade bizarne hibride.

Priča prati pet inteligentnih i stručnih naučnica u njihovoj ekspediciji u Područje X. U samom epicentru tog područja nalazi se meteor i uzročnik neobjašnjivih pojava, koje su prethodnim istraživačima donijele strašne mentalne i fizičke posljedice, i u krajnosti smrt. Njihov je zadatak otkriti što je to i kako spriječiti njegovo širenje, međutim, ono što tamo zatiču nadmašuje sve empirijske i kognitivne sposobnosti običnog čovjeka.

Ono što najviše okupira pažnju gledaoca je neovozemaljsko okruženje, gdje nepoznato vreba iza svakog ugla, a izvanredna filmska muzika (nominovana za Oskara 2019.)  zavodi naš um da zaista povjerujemo na trenutak da smo tamo. Minimiziranim dijalogom, redatelj pruža dosta prostora gledatelju za ličnu interpretaciju, a sa druge strane jakoj glumačkoj postavi daje veliki glumački izazov.

Annihilation je grotesna i morbidna priča o strahu od nepoznatog, o impulsima i porivima koji gone svakog čovjeka, o emocijama, samouništenju i promjenama,  a njegovoj kompoziciji i harmoničnosti u velikoj mjeri doprinose atmosfera, ritam i scenografija.

Žanr: drama/naučna fantastika/horor

Režija: Alex Garland

Scenario: Alex Garland

Uloge: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny, Oscar Isaac

Trajanje: 115 minuta

Avanturista i sanjar. Vječiti zaljubljenik u umjetnost, a po struci inženjer. Inženjer svoje sreće.

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH