Pratite nas na društvenim mrežama

Anne Madelain: Knjiga o francuskom iskustvu na Balkanu

Kultura

Anne Madelain: Knjiga o francuskom iskustvu na Balkanu

Profesorica pariske Visoke škole socioloških znanosti Anne Madelain doktorirala je s istražiteljskim radovima o ruskim, kavkaskim i centralnoeuropskim zemljama. Predaje i na Sorbonnei, a teme svojih studija posvećuje križanju suvremene povijesti sa sociološkim događajima na tlu bivše Jugoslavije i Balkana.

Od početka 90-ih godina 20. stoljeća boravila je u Pragu, Ljubljani, Beogradu i Bukureštu. Najprije je predavala, a zatim obavljala funkciju direktorice, nekolicine francuskih kulturnih institucija.

Povijest i suvremenost kroz galsku prizmu

Percepcije, predstavljanja i francuski upiti o krizama Balkanskog poluotoka 90-ih godina prošlog stoljeća, posebno “humanitarnih”, najprije u Rumunjskoj nakon pada Čaušeskua te krvavog raspada bivše Jugoslavije, glavni su sadržaji zadnjeg djela profesorice Madelain pod nazivom: “Francusko iskustvo na Balkanu”.

Uvjetovali su političke, vojne, medijske i humanitarne intervencije novog tipa, u koje se Francuska aktivno uključila. Njihovo tumačenje i neprilagođen način ophođenja, bili su razlozi prekida zdravog rasuđivanja, što je prepustilo mjesto umnožavanju stereotipa o Balkanu i učinjenom nasilju. U Francuskoj su se mobilizirale brojne osobe i udruženi kolektivi, koji su u takvom ophođenju vidjeli odbranu europskih vrijednosti.

Istraživanja Anne Madelain upisana su u vremenske i konceptualne okvire, koji po njezinom shvatanju uvjetuju nemila iskustva sa kraja proteklog stoljeća. Čitatelj razumijeva negativan uticaj i njegove povezanosti na percepciju i upoznavanje oblasti, među kojima su odsutnost ljudskosti i prisnosti, vojna ideologija filtriranja, slijeđene fasciniranošću lažnom pučkom kulturom, prenošenih samo kao hexagonalno iskustvo, obilježeno unitarnom koncepcijom države i diskutabilnim univerzalizmom republičke kulture.

Na podlozi “balkanskih kriza” 90-ih godina 20. stoljeća, autorica ispituje nacionalne i transnacionalne okvire u kojima se razuđuju rasprave o narodnosti, etničnosti i političkoj angaziranosti u zapadnoeuropskom kontekstu, poremećenom nesnalaženjem prihvatanja kraja komunizma. Anne Madelain analizira odnos iskustva i poznavanja istinskih sadržaja, u vrijeme kada su izvještaji o stanju sa jugoistoka kontinenta ponovo stavljeni u fokus interesa.

Nepoznavanje “druge Europe”
Knjigu je ovih dana objavio sveucilisni izdavač ”François Rablais” iz Toursa, a spisateljica najprije podvlači sekularno nepoznavanje “druge Europe” i neshvatljivo zapadno divljenje tradicijama koje to nisu. Bivša zajednička domovina južnih Slavena se raspala u neobjašnjivom nasilju, a malo ranije svijet je upoznao užasnu sanitarnu situaciju u Rumunjskoj. Kako je europska konstrukcija razumijevana kao nedokučivi horizont, Balkan se nanovo pojavio u mašti Europljana kao problem, a ne geografska stvarnost.

Suočeni sa veoma medijatiziranim, ali strašnim događajima, strani učesnici su otežali okolnosti, dok ih zapadni intelektualci nisu umjeli objasniti, te su nerazumijevanje i beznađe bili česti. U Francuskoj je građanska mobilizacija prerasla u nekoherentne, strasne rasprave s ambicjom zamišljanja buduće solidarnosti. Iako inovirajućih formi i brojni, ovi borilački trenuci su se pokazali sasvim neznačajni i neefikasni.

Knjiga “Francusko iskustvo na Balkanu” objašnjava galska očekivanja i razumijevanja, koja iako bliska suvremenom periodu, izašla su iz sukoba blokova i pogrešnog shvatanja humanitarnosti, partijskog razuđivanja i zapadne ideologije, isto kao i saznanja obrađenih balkansko-francuskom povijesti, sačinjenoj od republičkog univerzalizma i nepoznavanja drugih.

Anne Madelain je uspjela opisati “konektiranu” historiju predzadnjeg desetljeca prošlog stoljeća, obilježenu iščeznučem komunizma kao političke stvarnosti i reference. To je bilo razlog ponovnog formuliranja rasprava o naciji, etičnosti i političkoj angaziranosti.

Autorica: Džana Mujadžić

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike Kultura

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH