Pratite nas na društvenim mrežama

Anima – Kratki hipnotizirajući film Thom Yorkea i Paul Thomasa Andersona

FILM

Anima – Kratki hipnotizirajući film Thom Yorkea i Paul Thomasa Andersona

Zajedno sa svojim novim “distopijskim” solo albumom ANIMA, Thom Yorke je objavio istoimeni kratki film, u režiji Paul Thomasa Andersona, a koji je od jučer dostupan na Netflixu. Za Yorkea i Andersona (koji su već sarađivali na nekoliko muzičkih spotova za Radiohead), Anima se osjeća kao prirodna kulminacija, jer je Yorkeov rad uvijek imao filmski kvalitet (njegov rad za Suspiriju to doslovno potvrđuje), a Anderson je snimao muzičke spotove sa umjetnicima poput Fione Apple i Haim od 1997. godine.

Anima, “kratki muzički film” je snimio Darius Khondji (Se7en, Izgubljeni grad Z) i koreografirao Damien Jalet (Suspiria).

Anima korača na granici između sna i buđenja, dok Yorke putuje od podzemne željeznice do sivog, zabačenog sna, do napuštenih ulica i tramvaja dok se sunce polako rađa.

Nove Yorkeove pjesme koje možemo čuti u filmu (Not The News, Traffic, Dawn Chorus) su divne, ali najznačajniji dio Animae je Yorkeov nastup. Njegove melanholične karakteristike su savršeno platno na kojem se projicira sanjalačka muzika koju piše, a njegova fizička izvedba nije ništa manje impresivna. Čini se da kanalizira tihu zvijezdu, Buster Keatona, prenoseći maničnu energiju u jednom kadru i potpuno iscrpljivanje u sljedećem.

Za Netflix, forma kratkog filma se čini kao izrazito osvježenje. Ovaj muzički video / kratki film je svakako nova granica koju je postavio Netflix i sudeći po projektima koji su se u skorije vrijeme pojavili na ovoj platformi, možemo očekivati nešto drugačije.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH